Friday, July 27, 2012

Yang kadang-kadang kita tidak nampak - bayi dilahirkan pekak bisa mendengar semula

Dalam keterujaan kita mendapat bonus separuh gaji untuk hari raya maka dapatlah kita membeli baju kurung Rizalman atau Jovian, apa kata kita hayati video di bawah.

Simple things in life sometimes we overlook. The ability to hear. Ever wonder apa jadi pada dunia anda if that ability was taken away? Kita seringkali merungut, banyak benda in life tak cukup...masih belum jumpa baju sedondon untuk hari raya, masih belum cukup koleksi kuih raya, masih belum pergi shopping raya.

For some, ada masanya tak ada masa untuk berfikir tentang semua itu. For some, they are waiting for their "healing moment" - saat Allah swt temukan penawar pada long term illness yang mereka atau anak mereka hadapi. Juggling between finances untuk merawat anak dan macamana nak sustain supaya they can get through another month - anak-anak lain pun perlu makan minum pakai semua juga, if possible debt free (because medical bills dan products sometimes are costly)

Well...manusia memang mudah lupa. Di saat syaitan semua dirantai, adakah pernah kita semak iman kita during Ramadhan ni so that we come out to be the best of the best? Adakah kita BISA MERASA BERSYUKUR DENGAN APA YANG ADA SAHAJA???

Bayi berusia 8 bulan ini telah dilahirkan pekak. Kihat reaksinya ketika implan koklea diaktifkan dan dia mendengar suara ibunya untuk kali pertama.




p/s kalau I jadi mak dia, dah tentu I dah sebak menitik-nitik airmata

Thursday, July 26, 2012

Kapal MT Bunga Alpinia yg meletup dan terbakar di Labuan



Saya mendoakan keselamatan crew kapal chemical tanker MISC MT Bunga Alpinia yg meletup dan terbakar berdekatan Petronas Complex di Labuan pada pukul 2.30pagi tadi. Semoga crew yg hilang dijumpai dgn selamat.

Gegaran boleh dirasai di kawasan-kawasan berhampiran.

Rasa seram sekejap. Husband saya kerja pasang fender untuk Petronas di port-port macam ni. Semoga dia dan mereka yang bekerja di bidang yang sama senantiasa dalam lindungan Allah SWT





Takziah kepada keluarga Allahyarham Greaser MT Bunga Alpina, Shahril Azmi. Semoga roh beliau ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Diharap keluarga beliau dapat bertenang dan tabah menerima takdir Ilahi. Sesungguhnya tuhan lebih menyayanginya
AL-FATIHAH

Pic: Sebahagian yang terselamat.



all photo credits goes to Malaysian Seaman Club

Wednesday, July 25, 2012

Wordless Wednesday - Hell Note??

versus

p/s ni majority of new polymer currency around the world issued from 2010 onwards. Yang I tahu mereka semua ikut "international banknote issuing rules and regulations"

....jauh perjalanan, luas pemandangan :P

Wordless Wednesday - Angan Angan

Tuesday, July 24, 2012

Mengapa nama Mimi, A'amelia seperti Amelia Earhart


Dah jauh lewat malam, tapi masih teruja nak menulis. Kenapa?
Sebab hari ini adalah harijadi Amelia Mary Earhart.
Yes Amelia. Sama macam nama my 3rd daughter.
And from this entry you will know kenapa saya namakan dia sempena nama salah satu idol saya ini.
Amelia adalah wanita pertama yang menerima Distinguished Flying Cross. Ia mendapat penghargaan itu kerana dia adalah wanita pertama yang terbang sendiri menyeberangi samudera Atlantik.
Di waktu dan zaman di mana semua orang lelaki kata "NO"
Cik Amelia kita ni kata "GO!"

Semangat kental dan waja dia memang patut dicontohi.
Apatah lagi zaman tu, orang nak buat kapalterbang pun cuak, apatah lagi orang nak "drive" kapalterbang kan hehehe
Tapi Amelia tetap yakin dan memang dia berjaya. Walaupun Earhart hilang secara misterius di samudera Pasifik dekat pulau Howland dalam usaha untuk melakukan penerbangan keliling dunia tahun 1937 namun saya masih anggap dia sangat berjaya sebagai seorang wanita yang menembuh berbagai halangan.

Kadang-kadang kita rasa kita yang kerja biasa-biasa ni pun, nak BF sangat susah. Tapi bila kita buka mata luas sikit orang yang lagi mencabar kerjaya mereka masih mampu untuk BF. Contohnya :

Anggota US Air Force Terran Echegoyen-McCabe and Christina Luna. Kisah mereka di sini


Robyn Roche-Paull juga (walaupun telah bersara dari tugas, namun masih giat menjalankan kumpulan sokongan dengan membuka "Breastfeeding In Combat Boots")


Dan seseorang dalam friend's list saya, Kapten Siti Suraida Mazlan. Cerita beliau di sini


SO. We normal moms jangan cepat give up ok!! Senantiasa ingat (even if not pasal BF pun) ada orang yang lebih SUKAR tugas mereka dari kita tapi masih mampu untuk melakukannya.

p/s entah2 kalau Amelia tu dah kawin, mesti dia pun support BF ni zaman dia kan? hehehe I guess what I am trying to say is, I know my darling daughter Mimi tu akan mewarisi juga semangat kental ni...sekarang pun dah nampak dah huhuhu in arabic A'amelia bermaksud "yang boleh dipercayai" hehehe

Monday, July 16, 2012

Hampir kene samun kat highway

Bukan I...pengalaman sorang CG members. Menarik dan MENAKUTKAN!!
Tempat kejadian : LEKAS HIGHWAY

Gambar Hiasan dr Google

Salam.

Nak SHARE story dgn rakan2 kat dlm CG. Semlm sy g KL sebab ade keje2 yg perlu diuruskan. Sy ditemani oleh isteri sy. Dlm perjalanan blk ke rmh (seremban) sy ikut highway LEKAS. Disebabkan terlalu penat (sy tgh demam) mse drive sy stop kt R&R Beranang dlm pkl 3pg. Sy dan isteri park kereta (myvi), off engine & buka sedikit tingkap utk pengudaraan lps tu tido. Dlm pkl 3.10 pg isteri sy kejutkan sy bila sy bgn ade 4 org lelaki berbangsa india (Penyamun) mengepung kereta sy dan cube umpil pintu kereta. Sy terkejut terus hidupkan kereta & cube beredar dr situ. Salah seorng dr mereka cube cederakan sy dgn menjolok pembuka tayar kereta kat tingkap yg terbuka sedikit tp sy sempat pegang dan terlps dr tangan dia. 


Sy terus drive tp laluan R&R keluar ke highway diaorg block dgn kereta diaorg (Waja Kelabu/Coklat) sy terpaksa lawan arus keluar ikut jln msk ke R&R. Sy terus pecut kereta sambil call 999 utk bantuan dlm mase sama diaorg kejar sy dan cube langgar kereta sy dr belakang. Plg best mase ckp dgn operator kecemasan sy bgtau dia situasi sy dia ckp “Encik sila pergi ke balai berdekatan” padahal time tu mmg tgh pecut & penyamun tu tgh kejar (mcm dlm movie pun ade) siap sy bgtau operator tu “diaorg tgh kejar sy & cube langgar kereta sy” dgn nada selambe dia ulang ayat sama. Sy letak hp trus pecut dlm 140-160kmj penyamun tu kejar sy dari R&R Beranang smp Exit Tol Setul (Seremban) antara R&R Beranang dan Tol Setul ade 2 exit lg (Nilai/Pajam & Mantin) nk bgtau yg diaorg ni nekad nk samun sy sanggup kejar smp ke Tol Setul (dlm 20km). Smp kat Tol sy perlahankan keta sebab kat situ dh ade org (mase kene kejar ade selisih dgn sebuah kereta je punye sunyi Highway ni)diaorg trus potong dan kluar dr tol sy msk laluan sama tanya budak jaga tol td “dik kereta dpn tu india 4 org kan” utk dptkan kepastian. Dia ckp ye lps tu sy ckp la sy hamper kene samun kebetulan kt situ ade peronda LEKAS sy btau diaorg psl kejadian td trus escort ke Balai Mantin buat Repot Polis. Polis ckp sy bernasib baik sebab bertindak cepat kalau x xtau la ape akan jd kt sy & isteri.

Sy nk nasihatkan pemandu2 yg gune highway LEKAS lps pkl 12 mlm jgn la berhenti kat kwsn R&R sebab bahaya walaupun diaorg ckp ade guard tp sy x nampak pun batang hidung mse berhenti.






Kajang Selatan Toll Plaza (1), Semenyih Interchange (2), Beranang Rest Area (3), Pajam Interchange (4), Mantin Interchange (5), Setul Toll Plaza (6), Setul Interchange (7), Ampangan Toll Plaza (8), Jelebu Interchange (9), Paroi Interchange (10)
Balai Polis Terdekat : Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang, Balai Polis Paroi

Sunday, July 15, 2012

Weekend’s Hashtag Project #2

Weekend Hashtag Project is a series featuring designated themes & hashtags chosen by Instagram’s Community Team. For a chance to be featured on the Instagram blog, follow @instagram and look for a photo announcing the weekend’s project every Friday.


So this week's Hashtag Project 
is
#lowdownground


my photos for the this week



more photos on my online gallery here

here are more photos from other users for this Weekend’s Hashtag Project

Wednesday, July 11, 2012

Penyakit misteri di Cambodia dikenal pasti



Penyakit misteri yang membunuh 50 kanak-kanak di Kemboja telah dikenal pasti sebagai enterovirus 71 (EV-71)

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menjelaskan dalam satu kenyataan  bahawa Kemboja EV-71 adalah jenis ensefalitis dan bukan jenis tangan kaki dan mulut (HFMD).

Kesihatan Setiausaha Filipina Enrique Ona menjelaskan bahawa virus, dikumuhkan dalam najis manusia, menyebabkan penyakit yang berbeza dengan intensiti yang berbeza-beza, yang termasuk HFMD biasanya ringan, penyakit pernafasan akut, lumpuh lembik akut dan ensefalitis batang otak maut.

Ia adalah yang kedua yang menyebabkan kematian lebih daripada 50 kanak-kanak di Kemboja.

Mangsa-mangsa Kemboja mengalami demam yang diikuti oleh kemerosotan pernafasan pesat dan kesedaran yang cacat. Kematian berlaku 24 jam selepas dimasukkan ke hospital, kata Ona.

Untuk memastikan bahawa Filipina masih bebas daripada terikan maut EV-71, Ona telah mengarahkan semua hospital dan penyedia perkhidmatan kesihatan untuk melaporkan kes-kes individu Doh, atau bahkan wabak jangkitan semua EV-71.

"Pemberitahuan Mandatori akan meningkatkan pemantauan jangkitan EV-71 dan memastikan bahawa langkah-langkah yang perlu adalah untuk menjamin bahawa Filipina adalah bebas daripada borang yang maut, teruk jangkitan EV-71," dinyatakan Ona.

Jabatan kesihatan telah menasihatkan orang ramai, terutamanya mereka yang mempunyai bayi, untuk melupuskan lampin bayi atau sisa manusia, untuk memerhatikan kebersihan diri yang ketat dan mematuhi kerap membasuh tangan untuk mengelakkan penyebaran virus.

Ibu bapa dan kakitangan jagaan harian juga telah dinasihatkan untuk membersihkan dan menyahjangkit mainan dan alat pengajaran yang mudah dikongsi di kalangan kanak-kanak.

"Ini boleh mencegah jangkitan EV-71, kerana terdapat tiada dadah yang boleh merawat atau vaksin yang berkesan," kata Ona.

Penolong Setiausaha Kesihatan Eric Tayag  berkata ibu bapa yang kanak-kanak yang mengalami demam panas, muntah-muntah, lesu, dan kelemahan perlu dapatkan bantuan perubatan untuk menolak apa-apa jangkitan mungkin dari EV-71.

"Orang ramai perlu melaporkan kes-kes yang serupa atau yang disyaki supaya kita akan tahu jika penyakit itu yang sudah ada dalam negara ini," Tayag katanya dalam temubual telefon.

Beliau juga menjelaskan bahawa terdapat penyakit-penyakit lain yang meniru gejala jangkitan EV-71, seperti denggi, yang lebih penting untuk dapatkan bantuan perubatan.

Masih terdapat sebarang sekatan dalam perjalanan ke dan dari Kemboja tetapi penumpang masuk akan tertakluk kepada pemeriksaan haba apabila tiba di semua lapangan terbang antarabangsa sebagai prosedur kuarantin rutin, kata DOH



notakaki : Kementerian Kesihatan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengetatkan kawalan di semua pintu masuk untuk memastikan pencegahan EV-71 yang ditemui di Kemboja.

pesanan GB : silalah start bagi anak makan OLIVENOL untuk kuatkan immune system. Sebab bila immune system kuat, biarpun kena jangkitan virus, takdelah seteruk mana sangat Insya Allah

Wordless Wednesday - How to sit on a bucket and still look adorable



Tuesday, July 10, 2012

Botol Peram Pencuci Enzim MELETUP???

Menjawab comment dari Facebook Farhah Che Noh on this post
kak farah, for the 1st month kt ne buka penutup tiap2 hr / 2hr skali kn..if sy g mana2 more than 3days, cane nk wat? kang meletup plak kn xbuka lama sgt..huhu..ni pn 1day dh kembung semcm bekas dia tu..
Jawapan saya. Gunakan ballon sebagai penutup hehehe




Dapat jawapan daripada comment from this post :

Try using a balloon instead of a lid, it will stop the bottles exploding.

Monday, July 09, 2012

Ujian


Minggu lepas ramai anak-anak yang demam, selsema, batuk dan macam-macam lagi. Ada yang sampai kena warded. Ada yang hanya setakat cukup makan ubat di rumah. Ada yang terpaksa juga walaupun hati tak nak, tinggalkan anak dengan husband or parents sebab kerja tetap kena kerja.

Ujian ini telah ditentukan oleh Allah swt kepada sesiapa saja yang selagi dinamakan manusia (terutama orang-orang yang beriman kepada Allah), maka dia tidak akan sunyi dari dikenakan ujian, cabaran dan rintangan dari Allah SWT. Dalam kehidupan seharian ini, ujian Allah ini bergantung sejauh mana kecintaan kita terhadap yang Maha Pencipta.

Anak sakit hanyalah 0.01% daripada ujian getir lain yang orang lain hadapi; anak ada cancer, anak kurang upaya  dan ada juga di uji dengan kematian.

Tak kurang juga ada yang di duga macam Kiah dan Adik Awang kita ni. Saya suka tengok perkembangan mereka hari-hari, hata takala saya hanya mampu makan nasi dan kuah kari sahaja di kedai nasi kadar semata-mata memenuhkan impian anak-anak yang nak makan lebih sikit pun saya masih tersenyum tanpa rasa kelat. Kenapa?

...kerana saya bersyukur dengan apa yang saya ada jauh lebih baik daripada keadaan daif yang mereka ini hadapi.

Andai dirimu di uji dengan kesusahan hidup, tetapkan hatimu dan bersangka baiklah (husnu dzon) pada Allah SWT. Itu tandanya Allah rindu untuk mendengar luahan bicaramu. Allah amat suka mendengar bisikan-bisikan hati yang rindu kasih sayangNya.

Sedang dirimu di uji, Allah sebenarnya ingin memeliharamu dari sejuta keburukan. Ingatlah orang-orang yang dikasihi Allah SWT. Setiap kesusahan itu akan diakhiri dengan kebaikan dan kemuliaan. Maka hendaklah engkau lapangkan dadamu dan bersyukur penuh redha agar kebaikan dunia akhirat itu menjadi penghuni hatimu. Moga kedukaan itu berganti dengan ketenangan, redha dan ikhlas dalam setiap apa yang berlaku lantaran husno dzonnya engkau pada ALLAH SWT.

Ayat 2 Surah al-Ankabut, yang bermaksud,

"Adakah manusia itu mengira, bahwa Kami akan membiarkan sahaja mereka berkata: Kami telah beriman, sedangkan mereka belum diuji oleh Allah swt."
Suatu peristiwa bilamana Saad bin Abi Waqash bertanya kepada Nabi saw, "Ya Rasulullah, siapakah manusia yang paling teruk kena uji?"...Lalu jawab Rasulullah saw, "Yang paling teruk kena uji ialah para nabi dan para rasul, kemudiannya golongan yang mengikut para nabi selepas zaman nabi (tabiin) dan kemudiannya golongan selepas tabiin yang mengikut para tabiin."

Allah s.w.t. berfirman "Tiadalah terjadi sesuatu bencana itu melainkan dengan kehendak Allah, dan siapa yang percaya kepada Allah nescaya dipimpin Allah hatinya" (Surah At-Taghabun:11)

Allah s.w.t. berfirman "Orang-orang yang beriman itu akan menjadi tenteram hati mereka. Ingatlah dengan mengingati Allah itu hati akan menjadi tenteram" (Surah Ar-Rad:28)

Oleh itu dengan mengenal diri, seseorang akan tahu dimana kelemahan dan kelebihan yang ada pada dirinya. Dia juga akan tahu, bagaimana untuk memperbaiki dan meningkatkan mutu ibadahnya kepada Allah SWT. Nabi SAW pernah  berkata "Sampaikan sesuatu, walaupun hanya dengan satu ayat"


More stories of Kiah & adik Awang here
Jom join "Sinar Harapan untuk Kiah & dik Awang" facebook group 
untuk ketahui cara-cara anda boleh membantu

“Among the most beloved of people to Allah is the one who is most helpful.” ♥ Help others so that ALLAH will Help u ! May ALLAH make us among the most helpful people to His creation"

Sunday, July 08, 2012

Weekend’s Hashtag Project

Weekend Hashtag Project is a series featuring designated themes & hashtags chosen by Instagram’s Community Team. For a chance to be featured on the Instagram blog, follow @instagram and look for a photo announcing the weekend’s project every Friday.


So this week's Hashtag Project 
is
#inthewindow

my photos for the this week
one of Aliya #inthewindow


 one of Syasya #inthewindow

 one of Mimi #inthewindow

here are more photos from other users for this Weekend’s Hashtag Project

Tahniah Ella!! Sah Bergelar Isteri Kepada Azhar



credit photos to http://mstar.com.my


Minat her since like forever. Alhamdulillah, kalau jodoh, orang kata takkan kemana. 


credit photos and more photos at Ministry Of Moment on Facebook

Wednesday, July 04, 2012

Tutorial Video Cara Masak Asam Laksa Penang


Akhirnya...menyahut cabaran incik hubby yang suruh saya buat dan upload ke Youtube.
Banyak kerja tapi seronok la juga hahaha
Full resipi di sini

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.