Monday, November 01, 2010

3d scan in Malaysia - Baby No 3

NEWSFLASH :

For mommies yang dalam usia kandungan 20 weeks ke 30 weeks

biasanya kan kalau kita nk scan 3D/4D kena bayar kan?

Pada 1 April hingga 3 April ni OBGYN seluruh Malaysia akan attend satu seminar oleh GE Ultrasound di Le Meridien Kuala Lumpur.

Mereka memerlukan beberapa orang ibu hamil yg usia kandungan 20 minggu ke 30 minggu untuk menjadi "model" bagi scanner yang mereka perkenalkan (launching)

Bukan sahaja anda TIDAK PERLU MEMBAYAR malah anda akan dibayar RM100, tapi akan dapat scan 3d/4d percuma beserta printout dan CD

Jangan lepaskan peluang ini. Tempat terhad - sila layari link berikut untuk keterangan lanjut serta pendaftaran - for info sini

Siapa sangka ada 3d scan in Malaysia dan  siapa yang tidak teruja bila mendapat tahu ada kemudahan untuk membuat 3d scanning dan 4d scanning pada harga yang berpatutan dan dekat pulak tu dengan rumah. Parking senang dan senang sangat nak cari.
Memula sekali I rasa patut berterima kasih pada Stephen Smith, profesor kejuruteraan biomedical di Duke University (Durham, NC), yang bersama-sama rakan sejawatnya Olaf von Ramm, yang merintis pembangunan klinikal scanner ultrasound 3D pada tahun 1980-an.

Sebab tanpa ciptaan "genius" mereka ini saya tidak akan dapat BUAT PERTAMA KALINYA melihat ini :




Imbasan biasa dari 2D scan yang dihantar pada sudut berbeza menyediakan tiga dimensi gambar dari janin. Imbasan atau 4D scan pula, sama sahaja seperti 3D scan cuma bezanya kita boleh melihat gerakan baby pada 4D scan.

Imbasan ini hanya sesuai dilakukan pada minggu 22-30 kehamilan atas sebab faktor air ketuban yang cukup dan baby tidak terlalu besar untuk mendapatkan image yang jelas. Biasanya sonographer akan menyerahkan CD beserta salinan gambar-gambar 3D dan video 4D untuk dibawa balik sebagai kenang-kenangan.

Haaa maka nampak la trademark "button nose" anak ketiga kami pada imbasan yang dibuat pada petang tadi.

Tujuan utama I decided nak buat pun sebab nak tengok kut-kut ada abnormalities dan berat badan baby setakat ni ok ke tak. Al maklum I kan kena GDM (Kencing Manis masa mengandung) so berat baby tak boleh la besar sangat (maksudnya sugar intake tinggi) dan tak boleh kecik sangat (maksudnya terlampau jaga makan sangat)

Alhamdulillah, rasa tenang sikit hati. Apatah lagi bila melihat gambar2 yang dikirim bersama-sama 4D scan :













Anyway, kalau interested, here is a listing tempat-tempat yang para-para ibu boleh buat 3D scan dan/atau 4D scan kalau minggu kehamilan dah sesuai.  
Dinasihatkan ibu-ibu untuk CALL DULU untuk bertanya samada diaorang ada sediakan CD untuk copies scan tu semua dan berapa harga untuk scan.


PULAU PINANG

Gleneagles Medical Centre,
1, Jalan Pangkor
10050 Penang, Malaysia
Main Line      : 04 - 227 6111
General Enquiries :04 - 220 2109

Tanjung Medical Centre
473 Jalan Burma
10350 Penang, Malaysia
Tel: 604-226 2323 (Hunting Lines)

KPJ Penang Specialist Hospital
Jalan Perda Utama,
14000 Bukit Mertajam,
Seberang Perai,
Pulau Pinang
Tel : 04-5486688
www.kpjhealth.com.my

KEDAH

Klinik Bersatu
65, Pekan Simpang Kuala,
05400 Alor Setar, Kedah
Tel : 04-7722001

Pusat Rawatan Mahsuri Sdn Bhd
Jln Mahsuri 1C,
Bandar Baru Darulaman,
06000 Jitra,Kedah
Tel:    048-916 2345
Contact Person:    PN NORAZZAH BT IBRAHIM

Metro Specialist Hospital
No 1, Lorong Metro,
08000 Sungai Petani, Kedah, Malaysia.
Tel: 04-4238888
http://www.hospitalmetro.com

PERAK

R S SPECIALIST KLINIK & WISMA BERSALIN
36, Jalan Kamaruddin Isa,
Fair Park, Ipoh.
Tel : 05-5450700

Hospital Pantai Putri
1-6 Jalan Tambun
31400 Ipoh
Tel : 05-5484333

Hospital Columbia Asia Cawangan Taiping
No 5, Jalan Perwira, 34000
Taiping, Perak
Tel: 05-820-8888

PAHANG
W.Y.Ko Specialist Maternity & Gynaecology Centre
B-2269 Jalan  Beserah, 25250 Kuantan
Tel:     09-566 7805

KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL (77065-T)
(A Member of KPJ Healthcare Berhad Group)
51 , Jalan Alor Akar
Taman Kuantan
25250 Kuantan
Pahang Darul Makmur
Tel : 09-567 8588 / 567 8376

Kuantan Medical Centre (KMC)
No 1, Jalan Tun Ismail 9, Kuantan, Pahang, 25000 Malaysia
Tel: 609-5142 828

TERENGGANU
KLINIK MEDIC BESTARI PAKA
LOT 9 PT 188 BANGUNAN 2 TINHKAT B
PUSAT NIAGA PAKA JALAN BESAR
23100 PAKA DUNGUN
TERENGGANU
09-8278009


MELAKA
Klinik Pakar Wanita Liu & Vincent Sdn Bhd
G-18, Luh Ayer Keroh, Hotel King, 75450 Ayer Keroh, Melaka
Tel: 06-231 2468


NEGERI SEMBILAN
Columbia Asia Hospital Seremban
No. 292, Jalan Haruan 2, Oakland Commercial Center, 70300
Seremban, Negeri Sembilan
Tel: 06-601-1898

Hospital Bersalin Dr. Sukhilmi
1G, Jalan Coco Drive 3, Taman Bandar Senawang,
71450 Seremban, Malaysia
Tel: 06-6752560 ( Sue & Misha)
http://drsukhilmi.blogspot.com/

WILAYAH PERSEKUTUAN 
Pusat Perubatan Naluri Sdn Bhd.
No. 94, Jalan 1/27F Pusat Bandar Wangsa Maju,
Kuala Lumpur 53300 Wilayah Persekutuan.
Tel 03-4143 3633


POLIKLINIK SUBASRI DAN GAN
NO. 10, JALAN RAMPAI NIAGA SATU
RAMPAI BUSINESS PARK
53300
KUALA LUMPUR
TEl:  03-4143 4995


Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26931007

SELANGOR
Klinik Ajwa
Seksyen 7, Shah Alam
no tel: 03-5510 6258

Klinik UMRA
No.18, Jalan Bola Tampar 13/14,
Seksyen 13, Shah Alam.
Tel: 5519 4319 / 55184319

KLINIK PAKAR WANITA AN-NUR
Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 Medan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas,
41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 603 - 3323 7394

VISION COLLEGE
Lot 709-A, 6th Floor, Block E
Kelana Parkview Tower
Jalan SS6/2, Kelana Jaya
47300 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
(6)03-7803 8300

Diagnostic Center, Clinic & Holistic HealthCare Services
No:2A-1, Jalan PJS 8/2,Sunway Mentari, 46510,
(sebarang jalan dari Sunway Pyramid)
Contact Person:    Jezzlyn Siu Cia Yee (0176202933)

6 comments:

  1. waaaaaaaaaaaa!!! bestnya!! alhamdulillah the baby is sihat kan :D..tahniah farah...owh i envy u tau...

    boy or girl?

    ReplyDelete
  2. PENANG MUMMY>>>>Free 3d4d scan include CD & printout for those mummy interested to become model from 3-5 june 2011 at penang.... rm100 will pay for the mummy to become model on that day .... mummy need to attend 1 of the session... (24-30wk only)
    detail pls login: http://www.facebook.com/pages/3D-4D-scan-Malaysia/120155484710450

    ReplyDelete
  3. thanks for the info..saya baru buat appoinment utk 3d scan kat Diagnostic Center, Clinic & Holistic HealthCare Services..neway dia dh pindah ke SS2 PJ..

    ReplyDelete
  4. Thank u coz tolong listkan klinik yg ad 3D scan ni.

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.