Sunday, January 30, 2011

44 Days Confinement (Pantang) Ended Yesterday

Pantang?
Pantang la sangat :P
Keluar masuk keluar masuk spital, takde maknanye pantang betul2
You know la hospital food camne...

 Ayam Masak KARI di Hospital Batu Pahat

 Chicken Chop yang sangat mengiurkan di PPUM


PASTA ntah hape-hape ntah juga di PPUM
KOBIS??? Ya ANDA nampak KOBIS
Matilah angin...

Actually I am more happier this pregnancy somehow...
  1. Amel tak banyak ragam.
  2. I lebih sihat lepas Caesar 
  3. Takde sakit angin lintang pukang pus pus yang sakit kat perut
  4. Berat tak banyak naik nak turun sebab GDM
  5. GDM pun HILANG alhamdulillah
Walaupun Amel had prolong jaundice and UTI.
And the keluar masuk keluar masuk hospital...
without any support from DH (he had to rush to Penang, MIL kena heart attack)
Tu yang ada gambar kat Hospital Batu Pahat - Amel was in Special Care Unit for 1 night and another night dapat rooming dengan I.



I tak complain la walaupun katil dia yang jenis clickclack tu - mak ai, besi katil boleh rasa menembusi mattress. SCU pulak tu jauh gila nak berjalan dari Wad Ped 1 HBP.
I didnt get any rooming facilities masa Amel warded, terpaksa tinggalkan dia. The hospital was nearly 2 hours jauh dari my parent's house. Meroyan la jugak malam tu...

Next morning Abah I 7am dah drive me to HBP. I was like orang gila pakai stokin, pakai kain batik bawak beg anakku berjalan kehulu-hilir kat HBP tu. Since so early I didnt wanna make a fuss with my mom -kesian orang tua tu, takkan nak paksa masak lauk pantang pagi2 bute kan. She wanted to but I said..its ok.

Yaaa..ANDA LIHAT SOTONG??? 
This was the only thing EDIBLE kat cafeteria HBP
and for someone who was SEDIH GILE anak kat SCU
I think I dimaafkan
KAN?

Adalah jugak ASTRO kat cafeteria dia
Layan 3 Abdul nak berdekah2 ketawa
Lupa sejenak nak menitik airmata
Coz am doing it all alone...

Everyday I keep asking Allah swt why all this happend. Even my kuz yang anak pernah masuk HBP of kes yang sama (jaundice) pun boleh bentan, but nothing happend to me.

I have not had an opportunity to have a full "pampered like a princess" pantang. I ada anak yang nak bersekolah and there were emergencies that could not be avoided.

A lot of people/family has commented "ko buat gini2...bukan tengah PANTANG ke..." - should I feel sorry for myself?? Should I worry that when I grow old my body will fray dengan segalamacam rheumatism???

Ya memang body nak pakai lama lagi. Tapi berapa lama pun kita boleh hidup?

A wise friend once said, orang yang Allah SWT sayangi adalah orang yang senantiasa mengingati mati.

Beribadah seolah2 kita mati esok.
So if I die tomorrow - I carry this proudly on my chest.

Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat.
Hidup mati semula pun zaman ni nak dapat 1 hamba nak bebaskan pun susah kan? :))

Anyway - officially 44 hari dah habis. The only thing I am celebrating - Amel boleh keluar pergi SHOPPING hehehe

p/s as of early Jan, I masih macam perempuan gila, tapi babywearing Amel ke hulu hilir PPUM sebab every week ada appointment dengan Ped dia. Alhamdulillah the madness has stop until March ni bila ada 2 appointments in a week and another one the week after. Dear Allah SWT give me strength Amin.


3 comments:

  1. i know u can dear...insya'Allah. xoxo to baby amel.

    actually i dulu mcm bentan jugak psl berulang-alik hosp sebab micah kuning...siap my mom marah lagi, yelah dok nangis psl tinggal baby kat hosp

    ReplyDelete
  2. your post natal glow adalah sangat cantik - if that statement helps selepas susah payah ittuew semua kan :-)

    I think my girl ade sket sket rupa ayesha sebab masa pregnant i suka sangat tgk gambar ayesha kat blog you nih..theheheheh..

    ReplyDelete
  3. Su : thanks ye :))

    Uwife : heheheh bestnya ada kembar anak I heheh

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.