Sunday, December 12, 2010

Nak ada anak pun kadang-kadang its an open text book

Since I dah nak dekat deliver ni, I guess I akan membebel je pasal getting ready for the new baby.

Dah nak masuk 3 orang anak pun I sendiri rasa masih banyak benda yang belum complete :)

So...apa kita buat bila kita rasa incomplete?

READ!

This is one habit I susah nak kawal :P

It''s the only habit my mother SANGAT SUKA DAN GALAKKAN. If I told her, "Ma...I habiskan RM500 kat MPH warehouse sale semalam.." She will say "itu cuma harga 2 buah buku from the Reader's Digest Catalog from the 10 your Abah order this year...and I dont get TAX REBATE ye"

:))) I love my Ma when it comes to this...

Did you know that my Ma simpankan my first pregnancy book yang I beli untuk my daughter yang dah 11 tahun sekarang????


Dr Miriam Stoppard memang my mother's idol. She has written baby books since I was born! Hebat tak?

This other book was given as a present from my mother.


I still have the date writen on it...like all books yang I terima sebagai gifts.


I rasa dalam banyak-banyak buku, this is my favourite sebab ada macam-macam list of things yang you perlu for the new baby.

Kadang-kadang dah nak masuk 3rd baby pun I LUPA nak beli...so I rujuk balik just so I akan pastikan I have every "peralatan superforce"







Yang ni majalah favourite I - from UK. New Issue harga boleh tahan RM19.90. Kalau back dated issue murah (I beli from this vendor dekat BB Plaza). Tapi kalau nak invest worth it sebab ada 10% untuk 6 issues you all order(trust me, sampai sekarang I dok baca ulang-ulang magazine ni sampai hancur lunyai mengalahkan pembungkus kacang putih, tapi I masih simpan gak :P)


And from this mag I know about the best brand nominated kat UK (mak-mak yang vote tau) like Tommee Tippee bottle tu...





Jangan sampai terpengaruh sangat membeli sudah he he he maklumlah barangan import kan MAHAL!

For info here - Allscript Magazines

Ada yang Australian nye edition tapi tu Price: RM22.90 (tatau pasai pa lagi mahal)

These two books sebagai sampingan.


The Expenctant Father tu memang di tulis oleh seorang ayah-to-be so agak kelakar jugak la isi dia. I gave that book to DH as a present, tapi end I yang syok baca :P

The other book tu, Petua Melahirkan dan Panduan Mendidik Zuriat Cemerlang. Yang ini more kepada Islam. Ye...sometimes dalam arus kemodenan perlu ada keseimbangan antara ilmu dan agama. I beli sebab ada panduan untuk Tasmiyah, Aqiqah dan Berkhantan.

Orang kita jarang buat Tasmiyah tu kan? (Hari menamakan baby). Permulaan majlis dimulakan dengan bacaan Al Quran surah Al-Imran ayat 35 hingga 37 dan then ada kenduri sikit. Tapi ini pun tak wajib sebenarnya kalau menyusahkan.

Personally I just buat Majlis Cukur Jambul. Maybe tahun ni, I nak suruh la my father suruh jemaah dia baca ayat tu sebelum Marhaban.



Buku yang ini I beli semasa mengandung Syasya. This book is very good kalau kita nak faham kaedah pantang orang melayu, apa boleh kita makan (akar2 kayu) dan sebagainya. Even cara nak buat Air Selusuh pun ada.


This last book I beli masa Payless Book fair kat bangunan tempat kerja I. Cuma RM6 percaya tak, tapi inilah penyelamat I masa A'aesyah demam around usia 20hari..yela time tu baby mana boleh makan ubat demam! Dia ajar cara nak tuam baby dengan betul untuk turunkan suhu.

Wow..what a lifesaver.

SO...mommies and daddies :))) ~ I rasa its good to have these books/magazine at home sampai bila-bila pun.

Take care!

1 comment:

  1. wpun dah pernah ada anak, kdg2 tu berkarat gak.
    kena revise balik apa ada dlm buku.hehehe

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.