Monday, December 13, 2010

Filing Clerk tidak bergaji - preparing untuk Pendaftaran Kelahiran Bayi


Masa menyusun all the paperwork untuk bersedia bersalin ni, teringat satu gerobok warna hijau kat rumah lama my parents di Ipoh.

I call that gerobok. "the filing cabinet" sebab semua ada, sijil berhenti sekolah my parents, mine and my brothers, surat beranak etc.

My father kept all those document neatly in folders. I must have inherited that skill from him :P

Thing is, DH selalu tanya where I keep them if he needs them? So I guess that makes me the Filing Clerk yang tak bergaji :P

But dont we all have one person in our household who does this for the whole family?

For instance, I have one file yang mana I keep all 4 of us punya important documents and a few other stuff

Our surat beranak


The girls medical books or records (immunisation etc)


Unifi subscription Form (untuk income tax near year)



Even the number I ambik masa pergi pejabat LHDN a few years back untuk dapat consultation cara pengiraan borang BE tu :P

 berapa lama punya tahun dulu daaa

And on the subject of important documents, a lot of us pregnant mothers tak realize how important to prepare some of  the important documents you will need masa nak bersalin dan masa dah bersalin nanti...

...biasalah, mana ada energy nak mengeledah carik semua ni after delivery sok, nak FIKIR pun tak larat kan apatah lagi nak tanya Cik Abang kita yang tak pernah buat filing ni semua sebelum ni :P

So for me, I dah siapkan sekali folder untuk isi semua documents tu...even letak PEN sekali senang tak yah gaduh2 nak carik PEN besok nak isi apa2


Since I bersalin kat PPUM, I'll just bring the booking receipt just in case la diaorang tanya...


It's a RM500 booking fees made in two installments - yes, you can get away with a lot of things if you "rajin bukak mulut" :P

Kalau nak bersalin di PPUM lah...

At least we got our financials covered tanpa botak kepala bila dah nak dekat due - both installments paid and done with. From what I ask the cashier hari tu, Khamis ni bila I masuk wad, I don't have to bring any more deposit walaupun LCCS (Cesarean)

Good that we got that covered...tinggal tunggu damage kt poket DH :P

Fair and square la kan he he he

Oh, the discharge summary for my GDM just in case...



and another for my DDD (I had something like slipdisc that developed into Degenerative Disc Disease, so I had a major op kat my L5, its also the place near where they will cucuk the epidural) - sebab masa last pregnancy the doktor tanya. Kut la nanti kena tanya lagi, tak yah susah2 nak jawab


So in other words, both papers will do the taking if the doktors need to refer anything...ni la pengalaman orang selalu warded kat Spital kan???? Or is it coz am always that paranoid person who hates to be unprepared :P

Of course...mana boleh tinggal this VALUEABLE appointment card.


See the date? Gee :))) 16 Nov masuk wad & 17 Nov LCCS...



Why VALUEABLE?


Tak sure since bila procedure ni berkuat kuasa but I remember la nurse kat tempat I bersalin A'aesyah bagitau, untuk elakkan kes penipuan disebabkan meningkatnya kes kecurian bayi atau dagangan bayi, they need the bukti pemeriksaan kehamilan.

I guess in my kes, buku pink yang memula buat masa 9 weeks tu dengan kad antenatal biru ni la dari PPUM.

Oh ada lagi macam you tengok kat my nice little folder tu...everything dah lengkap dan sedia cuma perlu nanti I masukkan
  • Surat Pengesahan Kelahiran dari hospital/ klinik
  • DH and I punya IC
Usually apa yang ada dalam folder I ni ikut apa yang JPN kata :

PENDAFTARAN BIASA

Apakah syarat untuk saya mendaftar kelahiran biasa?

Anda perlu mendaftar kelahiran dalam tempoh 14 hari dari tarikh kelahiran dan kanak-kanak tersebut dilahirkan di Malaysia. Anda juga perlu mengisi Borang JPN.LM01 dengan lengkap dan disertakan dengan dokumen sokongan (asal dan salinan).

Apakah prosedur yang perlu saya lakukan untuk mendaftar kelahiran (daftar biasa kelahiran )?

Anda dikehendaki datang ke kaunter JPN dan membawa dokumen sokongan (asal dan salinan) iaitu:

   1. Kad Pengenalan/ Dokumen Pengenalan diri Ibu dan Bapa kandung
   2. Dokumen bukti kelahiran
          * a) Kad/Buku Pemeriksaan Ibu
          * b) Surat Pengesahan Kelahiran dari hospital/ klinik
   3. Sijil Perkahwinan/ Surat Nikah Ibubapa yang sah
   4. Kad Pengenalan/ Dokumen Pengenalan diri pemaklum (jika pemaklum bukan ibu atau bapa kandung)

Berapakah bayaran yang perlu dilakukan? Bayaran permohonan adalah percuma.

sumber : JPN


Well everything is packed in that folder and placed in a plastic bag (petua my mom coz I got some important documents drenched dengan air masak - nasib baik air masak - one time masa keluar dengan dia, so she told me to do this everytime I bring along important documents)

...prego mommies, hope it helps, dah sedia all your important documents?


3 comments:

  1. bila u nak dtg umah i, tlg buat filing pulak.hehehe.
    i mmg super malas bab2 nak organize ni.now u can imagine how does my workstation look like

    ReplyDelete
  2. Belle : he he he..ada gaji???

    MB : ha ha ha kut2 la nanti u akan ada the need to "beranak :P

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.