Thursday, November 11, 2010

Bihun Sup Jeng Kuan Batu Pahat (Resipi)

Hari ni Aliya cuti, jadi nak menyenangkan DH, I suruh je dia tak payah susah payah hantar lauk sebab tak perlu ambik Aliya balik dari sekolah. Entah camne rasa mengidam asam pedas tu hilang dgn sendirinya bila teringat bihun hari tu ada lagi, spagetti pun ada dan daging pun ada. Nak masak memangla mode tengah nak duduk/baring je sekarang ni sebab perut dah semakin memboyot, tapi mengenangkan kemasyukkan menghirup clear sup panas, terus bermotivasi.

Anak dara 2 orang kat rumah ni memang tak fussy kalau pasal makan. Agaknya kalau mkanan yang complex2 sangat pun diaorang benggang. Sup atau bihun memang favourite.

Kebetulan Riyah tanya kat Facebook dan bila dia sebut "sesuai untuk mak-mak yang bizi" terpanggil pulak nak buat tutorial.

Bila sebut Jeng Kuan, kalau orang pernah duduk kat Batu Pahat dan area sekelilingnya memang bihun sup Jeng Kuan jadi idaman kalbu. Tempat ni dari I kecik lagi dah memang ada. Jeng Kuan ni sebenarnya nama dia Restoran Kwang Ah terletak di Jalan Shahbandar Batu Pahat.




Restoran yang di bina di atas tebing Sungai Batu Pahat sebelah Kastam Batu Pahat, memang ada nostalgic ambiance ala-ala kopi tiam 70s.




Selain bihun sup, fresh orange dia pun best gile.



Ok, berbalik pada tutorial bihun sup Jeng Kuan kita. Resipi ni macam I cakap sebelum ni, tak renyeh, senang dan cepat di masak. Malah, if you are a working mom, sediakan bahan2 malam sebelumnya, simpan dalam peti ais, balik keje, gerenti dalam 1/2 hour dah boleh makan. Siap terhidang makananan yang berkhasiat dan seimbang untuk anak-anak dan suami.



Bihun Sup Daging Jeng Kuan (2 orang dewasa makan)
BAHAN-BAHAN
100gram daging
(ambil bahagian yang lembut mcm batang pinang lebih sesuai, kadang2 di Carefour ditulis L BEEF RENDANG, yang tu pun sesuai)
100gram sotong putih (kalau takde pun takpe)

9 ulas bawang putih
1 mangkuk sawi
Bihun atau mee kuning (mana yang suka)
Sedikit serbuk secukup rasa Maggie, minyak bijan, lada putih, garam
Air mendidih utk kuah
Minyak untuk memasak




CARA-CARA MEMASAK
Daging dihiris2 nipis. Bawang putih dicincang. Sawi dipotong2 mengikut kesesuaian.


Tumis bawang putih hingga naik bau.

 Kemudian masukkan daging dan tumis hingga daging mengeluarkan air jusnya.


Kemudian masukkan air sedikit utk mengempokkan daging ~ nak sedap, pakai air celur bihun.  Boleh masukkan batang sawi masa ni juga kalau hendak.

Setelah daging empok, masukkan air mendidih secukupnya utk kuah bagi 2 orang makan. Masukkan serbuk secukup rasa Maggie (dalam 2 sudu kecil), minyak bijan, lada putih
dan garam. Biarkan kuah mendidih lagi dan baru masukkan sotong dan sawi. Jangan terlalu lama sebab sotong boleh jadi liat.

Setelah sawi masak, sotong pun masak, bolehlah hidangkan.



Anak2 suka makan dengan kentang goreng dadu kecil. Tambahlah sos tomato dan cili hijau jeruk jika suka (macam yang Jeng Kuan hidangkan)



Simple kan??? Selamat mencuba.


p/s muka budak tomots lepas minum "choop" he he he

2 comments:

  1. QM,

    next time try mee hailam dia..mmg terangkat juga..setap!!!
    thanks for the recipe kelmarin kt fb..weekend ni mmg kena masak..adik2 dh tempah nk makan mee hailam jengkuan. mengjengkuan lah kita..haha

    -riyah

    ReplyDelete
  2. salam.

    dulu rajin juga ke sana tapi skrg ni penduduk BP macam dah ada sedikit awareness ramai dah tak ke sana katanya. isu halal. klu was was baik jangan.

    semenjak kebelakangan ni makin menjadi2 isu supplier raw material ni nak untung lebih beli barang tak halal. fishball, fishcake pun dah lama tak makan.

    sy tak blame jengkuan tapi sbg muslim sy tertanya2 dari mana sumbernya risau juga, bukannya paranoid tak tentu hala, cuma berjaga2. lebih2 lagi dengan isu2 hangat sejak kebelakangan ni.

    family sy pun dah tak pergi ke sana walaupun kami memang miss rasanya. masakle sendiri. pakai sos tiram rasa mee hailam juga.

    ReplyDelete