Friday, January 04, 2013

Dzul Iman Smart Khalifah Centre SS14 Subang Jaya - Syasya mula bersekolah

catatan tergendala...ini cerita semalam :)


Akhirnya Syasya bersekolah juga. Jadi hari ini merupakan satu lagi peristiwa penting dalam kehidupan anak kedua saya - A'aesyah Marissa. Dia secara rasminya menghadiri prasekolah pada usia 5 tahun. Mengapa saya ditangguhkan? Syasya memiliki ciri-ciri sindrom Asperger dan saya tidak yakin pada usia 4 tahun adalah umur yang baik untuk dia memahami dan menangi kebimbangan pemisahan. Dalam masa setahun ini, kami telah melakukan banyak campur tangan dari segi diet dan kelihatan hasilnya sangat baik. Saya telah banyak belajar pada tahun lepas bagaimana untuk mengendalikan serta mengurus kanak-kanak dengan kelewatan perkembangan dan alhamdulillah dengan bimbingan daripada pakar-pakar yang tidak lokek berkongsi pengalaman di dalam beberapa kumpulan sokongan, dia menunjukkan peningkatan besar dari segi "tantrum" dan perkembangannya.

Tantrums beliau sudah agak  minimum. Beliau mengendalikan kebimbangan pemisahan dengan sangat baik sekarang. Kalau tidak dulunya, asal suami pergi ke tempat kerja atau ibubapa saya balik, maka berguling-gulinglah dia di porch kami atau di ruang tamu kami. Saya mengakui bahawa dia berfikir dalam bentuk gambaran, dan menjadi ini sesuatu yang positif dengan lebih banyak menggunakan gambaran dalam bentuk flashcard digital dan facebook sebagai contohnya untuk dia mengenal ahli keluarga. Status ekonomi kami tidak membenarkan banyak campur tangan bantuan doktor BioMed atau OT seperti yang kami inginkan, jadi saya terpaksa menggunakan apa jua cara secara kreatif. Saban hari saya memang kadang-kadang mengurangkan masa tidur semata-mata untuk melayari internet untuk membaca apa sahaja bahan ilmiah yang berkaitan untuk membantu Syasya. Jadi apa-apa bahan rujukan sebagai panduan campur tangan ibubapa pada tingkah laku dan bioperubatan atau mana-mana yang boleh dilaksanakan bersama-sama - samada saya membeli dalam talian jika ianya murah atau mendapatkannya secara FOC dari bantuan rakan-rakan yang sama berjuang. Malah saya sangat gembira bertemu dengan Daniel Zain seorang bapa yang sangat aktif dalam perjuangan membantu anak autismenya. Saya juga sedang mendalami kaedah ABA dengan membuat seberapa banyak rujukan hasil dari tunjuk ajar Daniel dalam kumpulan sokongannya.

Malah ini dapat juga sedikit sebanyak merawat kekecewaan apabila melihat temujanji pediatrik psikiatri pediatrik biasanya 6 bulan sekali. Maksud saya, saya boleh melakukan banyak benda dalam beberapa jam yang pakar boleh buat hanya untuk satu temujanji selama 6 bulan sekali itu. Saya tidak mahu menjadi seperti itik duduk menunggu bulan yang tak jatuh ke riba. Yelah, kalau pungguk tu duduk bertengek kat atas dahan tinggi, jatuhnya lebih cepat kan :P

Paling menarik apabila DH mengumumkan terpaksa ke Pulau Pinang untuk urusan syarikat maka ini bermakna saya perlu mengendalikan hari pertama Syasya di prasekolah dan dua orang lagi anak saya secara bersendirian. Ia juga bermakna saya terpaksa menukar semua rancangan pemakanan untuk minggu itu (kerana biasanya DH akan memberikan saya beberapa malam untuk berehat tidak perlu memasak makan malam kecuali untuk makan malam Mimi sahaja. Pemergiannya bermakna saya terpaksa menyediakan Sarapan Pagi , Makan Tengahari dan Makan Malam termasuk snek di antaranya untuk masa kami berjauhan ini)

Pertukaran perangan sebegini tidak menyeronokkan, kerana memerlukan saya merancang hidangan yang menggabungkan sarapan pagi dan makan tengah hari atau makan tengah hari dan makan malam. Snek akan terhad kepada perkara-perkara yang sangat mudah seperti buah-buahan dan jus sayur /  buah-buahan sahaja. Jadi kami terpaksa juga ke TESCO malam sebelumnya DH bertolak.

Saya merancang untuk sarapan pagi dan makan tengah hari - lontong manakala makan malam saya hanya akan rebus pasta dan panaskan sos pasta (biasanya saya buat dalam "batch" yang banyak dan freeze) Saya rasa sardin hanya kelemahan saya sekarang dari segi makanan tin. Kami dah banyak kurang makan makanan dalam tin. Syasya sukakan sarapan sandwich sardin dan saya merancang menu ni untuk sarapan pada hari kedua nanti. Inti sardin saya biasanya saya ambil sardin sahaja, saya tumis dengan banyak bawang.

Saya bangun pada jam 5 pagi, lebih awal daripada biasa kerana Aliya pada sesi petang sekarang. Saya bangun awal pun sebab DH perlu untuk bertolak ke Pulau Pinang seawal jam 6 pagi. Segala-galanya dimasak dengan pantas kerana saya sudah membuat sedikit bersediaan malam sebelumnya. Maka DH pun bertolak ke Pulau Mutiara dengan  secawan Kopi Jantan seperti yang dipesannya

Mimi bangun pada pukul 6 pagi secara semulajadi untuk 'stok susu ibunya' dan Syasya biasanya merasakan bahawa Aliya tiada di sisi beliau kerana bangun untuk solat subuh, terus sahaja sudah terpacak di depan kamar mandi pada waktu yang sama. Saya mandikan, dan terus pakaikan baju lain dahulu untuk dia bersarapan. Alhamdulillah ada selera yang baik - siap buat pengumuman "Syasya dah habiskan semua lobak dan sayur ye Mama". Terubat sedikit kebimbangan saya kerana moodnya bertukar angin sedikit apabila saya suruh pakai pakaian biasa dahulu kerana takut terkotor pula ketika bersarapan nanti. Seterusnya kami bersiap dan bertolak dari rumah pada jam 8:00 pagi. Perjalanan ke sekolah Syasya mengambil masa 10 ke 15 minit dan ianya terletak bertentangan dengan sekolah Aliya. Maka berempatlah kami, seronok menuju ke sekolah Dzul Iman Smart Khalifah.

Ketika membuat pilihan dahulu saya memang telah ke Smart Reader sebenarnya. Tapi entah, Allah tidak beratkan hati saya untuk hantar dia ke sana walaupun saya hendak dia belajar bahasa mandarin. Alhamdulillah rupanya cawangan ss14 ini baru sahaja dibuka - maka kami rasa sangat "langkah kanan". Apatah lagi seorang teman berkata, guru-guru disitu didedahkan kepada ajaran Ustazah Siti Khadijah yang terkenal dengan "Mendorong Pelajar Corot Dengan Teknik Nabi Muhammad"

Prasekolah Dzul Iman Smart Khalifah. adalah program tadika yang ditubuhkan untuk memberi tumpuan kepada pembangunan keseluruhan anak-anak kita. Mereka menggunakan Kaedah Khalifah, mereka percaya dalam pendekatan pengajaran yang positif di mana ganjaran adalah perkataan yang banyak dan perkara negatif dikurangkan. Kaedah ini telah terbukti untuk membuat perbezaan menjadi lebih baik dalam watak kanak-kanak dan semangat mereka ke arah pembelajaran.

Kanak-kanak akan belajar untuk menghargai hubungan istimewa mereka dengan Allah, Tuhan Dunia. Sebagai penghormatan sebagai Khalifah-Nya, mereka akan mempunyai keberanian untuk membawa diri mereka dan orang lain ke arah kecemerlangan di dunia dan akhirat. Mensasarkan dalaman kanak-kanak kaedah pengajaran memberi kuasa kepada mereka untuk berfikir dan membuat pilihan yang tepat diri! Memupuk Pemikir, Mencipta Pemimpin!

Saya sukakan banner seperti di bawah ini ketika kita memasuki perkarangan sekolah:

 
Aliya dan Mimi pagi itu dan Mimi nampaknya sudah bersedia juga cuma tak cukup umur lagi.


Ini adalah kawasan pendaftaran di mana kami mengambil tag nama dan tag bag Syasya dan sedikit "hadiah"


Ibu bapa juga ditawarkan sarapan Nasi Lemak daun pisang dengan teh panas yang segar sementara menunggu - ini merupakan ide yang sangat memberangsangkan dan bernas


Kebanyakan kanak-kanak telah tiba terlebih dahulu daripada kami semasa kami sampai di sana


Berikut adalah arahan umum untuk hari pertama. Pusat ini menggunakan Bahasa Inggeris sebagai medium pengajaran. DH sangat senang begini. Dia memang mahu suasa pembelajaran begini, bidang agama namun penyampaian dalam Bahasa Inggeris.Syasya agak tinggi bagi umur beliau, jadi saya rasa dia seperti kakak dan diri saya sendiri, kalau beratur mesti yang duduk di belakang. Tidak apalah.Dia agak yakin dan saya sangat gembira dia tidak mempunyai kebimbangan pemisahan seperti kanak-kanak lain yang saya lihat.

Terdapat 3 Ustazah untuk pusat ini buat masa ini, Ustazah Kam, Ustazah Lina dan Ustazah Zahrah.


Saya juga gembira untuk bertemu seorang lagi rakan Facebook saya yang mempunyai seorang anak E (Ekzema) - Sharzwin Azmi. Uwais anaknya dan anak perempuan Zinniera pergi ke ini prasekolah ini. Dia adalah wanita berniqab di dalam gambar di bawah ini, yang dilihat pada sudut kiri bersama seorang gadis kecil yang membelakangi kita, itulah Zinniera :)


Ya saya masih tidak gagal untuk bertemu rakan-rakan facebook saya di mana-mana saya pergi sekarang - he he he

Saya meninggalkan Syasya pada pukul 9 pagi dan memberitahunya saya telah pulang ke rumah dan akan datang semula untuk jemputlah beliau lagi. Pada mulanya dia agak keliru dan berkata "huh??" dengan air muka kosong yang sangat terkesan di wajahnya. Setelah saya pujuk dan berkata, dia sudah bersekolah sekarang dan perlu duduk di sekolah seketika, dia nampak tenang. Kami meneruskan urusan ke sekolah Aliya untuk membeli beberapa bekalan alat tulisnya dan buka nota jota.

Apabila saya datang untuk mengambil beliau pada waktu tengah hari, dia tidak mahu pulang. Sepanjang perjalanan pulang merungut tidak mahu balik ke rumah dan mahu tidur di sekolah. Saya boleh melihat dia benar-benar tidak berpuas hati untuk meninggalkan sekolah kerana setiap pertanyaan saya (apa yang beliau lalukan di sekolah) hanya di balas dengan "tak tahu...."

Kemudian pada jam 3 petang, dia datang perlahan-lahan kepada saya untuk memberitahu saya bahawa beberapa gadis telah mengusik dia kerana dia "tidak menutup aurat". Saya salahkan diri sendiri kerana tidak menjadi kreatif dan bergantung terlalu banyak kepada sekolah, dan berharap untuk mendapatkan pakaian seragam dia siap menjelang hari pertama. Sepatutnya saya bawa tudung spare. Mesti membuat nota mental untuk pastikan dia kelihatan lebih segak dari hari ini. Anak-anak Aspie memang sangat mudah tersentuh perasaannya jika dia berasa dia berlainan daripada orang lain.


2 comments:

 1. Assalamualaikum...
  Saya Puan Nur dari Sabah.
  Anak sulung saya Alliyah, tahun ini darjah 1, masih berumur 6 tahun jika ikut bulan, juga menunjukkan ciri- ciri Asperger. Sebelum ini saya tidak sedar dan menganggap perilakunya normal dan sekadar cara dia menunjukkan tanda memberontak. Seringkali ditanya jawapanya, "tidak tahu". Saya mengabaikan dan menganggap itu perkara biasa sehinggalah baru- baru ini bila cikgu Alliyah mengatakan yang dia agak 'slow', mula- mula saya anggap biasa saja, tetapi hari keempat bersekolah, saya rasa tidak sedap hati dan Allah gerakkan saya untuk membuat carian google menggunakan kata kunci tabiat sehari harinya dan saya menemukan artikel yang menyerupai tingkah laku anak saya iaitu sindrom asperger. Kami akan membawa dia ke klinik jumaat ini supaya boleh didiagnos yang sebenarnya. Sekiranya betul Alliyah menghidap ASD, saya sangat berharap ada ibu yang boleh berkongsi maklumat dengan saya, agar saya dapat membantu anak saya.

  ReplyDelete
 2. sis..
  thanx for the sharing.. :)

  ReplyDelete