Tuesday, April 26, 2011

Serabi Notosuman

 
Hujan lebat petang-petang ni tetiba saya teringat kudapan yang Ma dan Abah bawakan dari Solo atau nama lamanya Surakarta semasa melawat sepupu atuk di sana.

For me personally, some food kat Indonesia agak a bit blant maybe sebab kurang perisa ke rempah ke gitu la lebih kurang. My mom's family disana bawakan rempeyek dan kerepek tempe but not as nice as the ones here.

Even the Sale Pisang pun, I rasa dari Bandung lebih sedap.


The reason would be why the kerepek tempe was blant sebab dia salut tepung beras je, a pinch of salt dan goreng. I was put off by the kafir leaves (daun limau purut) yang di hiris2 dan dibuat peyek tu - more like tumpi dari peyek koz dia pakai kacang hijau. Sowie tade gambo sebab I awal2 cakap kat mom I tak mo hehehe.

But there was one manisan I suka, the Serabi Notosuman. Memang kelas dan sedap. Dia lempeng tepung beras dan yang ini inti kacang merah. Yang ni memang pas la he he he



But one thing for sure, sebab I dok mengunyah kerepek tempe tu non stop, susu meriah gile hahaha


More about Serabi here : 
http://www.restodb.com/indonesia/articles/2009/04/27/serabi_solo_serabi_notosuman/

1 comment:

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.