Saturday, April 02, 2011

The One About Beri Anak Susu Lembu

Susu dr sumber haiwan juga ada khasiatnya..Nabi mmg minum susu kambing tp bukan waktu baginda baby, Nabi minum susu ibu dr ibu susuan sampai umo baginda 2tahun..bg ibu yg ada kekangan utk bf anak, ALLAH arahkan supaya cari dan upah ibu susuan as alternatif, bukan susu dr sumber haiwan. cuba cek tafsiran surah al-baqarah..menurut ustaz Abu hassan Din al-hafiz,anak2 kecil yg dberi susu dr sumber haiwan sejak kecil akan mewarisi sifat2 haiwaniyah..tk bnyk, sedikit.....
kut ye nak obsess pun jangan la sampai akal pendek ye dak?

Haaa ni la dia anak aku yang kome kata ada "sifat2 haiwaniyah"...layaaaaaaaaaan





Siapa yang CACAT sekarang? Podaaaaaaaaaaaah

p/s video no2 tu I felin2 Maria Elena taw heheheh tuyang cakap slang-menyelang hahaha - Maria jangan marah akaks

6 comments:

  1. is this from the same person yang tulis kat blog dia pasai BF tu?

    I sedih baca sebab my mom pun kasi anak2 dia semua susu formula.. nak buat macam mana, dah mmg takde. Mak I kata tarik tolak tekan picit, dah takde, tkde la jugak.. (ketawa besar I dgr) tapi anak2 dia 4 orng tkde la serupa lembu..

    Sya dah pandai cakap!!!! :D

    ReplyDelete
  2. Eny :
    Kat fesbuk. Ada group ni, tempat berbincang breastfeeding. Tapi bila dah terlalu obsess jadi macam ni la, everyone else semua tak betul hmmm

    ReplyDelete
  3. Nooraida MohamadApril 4, 2011 at 4:41 PM

    Hi Farah, napa dorg delete wall post kt KIM pasal org yg tak setuju dgn org2 yg over dgn susu masing2.... last org komen azmira azman... td pg blog dia .... tak tau apa dia komen tak sempat baca maybe tak puas hati kot sebab dia la yg suka simpan stok bebyk dan tayang gambar...

    http://azmiraazman.blogspot.com/search/label/Hasil%20Tenusuku

    dorg ni riak2 pon dorg tau tak... susu ibu yg direct la yg THE BEST... tak caya srh dorg google latest research ... yg stok2 dalam fridge tu suma SECOND BEST je compared to formula atau apa jenis susu pon.... lagi nak berlagak....

    ibu2 yg bg direct tak pulak nak riak.... i pon direct gak tp tak delah nak tunjuk gambar tgh feed baby kan...hehhehe


    takde lah nak merendahkan org bg formula atau yg bg ebm... cuma yg over2 ni tak tahan la... plssslah... rasa diri dorg yg terbaik tolongla... buat research dulu...

    ReplyDelete
  4. amboi amboi sedapnyer dia kate budak2 minum susu haiwan nnt ikut sifat2 haiwaniyah tu plak. my mom dulu pas dia abes pantang 44 hari n kembali bekerja dia bg i minum susu formula. tu tahun 1982. tade plak i nih bersifat lembu or bodoh cam lembu. masuk U dpt degree gak. org2 kg yg mak dia susukan dia sampai sethn lebih tu dh besar jadi mat pit tu ape cer?

    sifat anak2 itu bukan diwarisi dr susu ibu tp dibentuk dr cara parents tu ajar n besarkan anak dia. susu tu cuma beri khasiat utk tumbesaran bayi. susu ibu baik utk baby sbb nutrients nyer n payah baby tu nk dpt penyakit berbeza ngan baby yg minum susu formula. tu aje.

    ReplyDelete
  5. oh dear i am not so aware of this situation nowadays. i know some are very proud they exclusively bf but i did not expect diorang siap cakap macam yang u quote tu. if they believe in what they are doing, go ahead and do it. tapi janganlah sampai offend orang lain. macam ini ke perangai 'emak'? hmmmm

    ReplyDelete
  6. oh my god, link yang nooraida bagi tu cite and tunjuk ebm semata?? macam tu kalau bukan show off, jadi apa dia?? huhuhu

    ReplyDelete