Thursday, April 21, 2011

In Sickness and In Health - Why Mommies Should NEVER Panic

I think in my context, as a mom, I am always there for my kids in sickness and in health.

Semalam masa tengah mandikan Amel, tetiba she was gasping for air. Tengok banyak mucus kat dalam mulut dia. She was crying-gasp-crying-gasp. Tercunggap-cunggap macam ikan naik daratan.

This is where all those nights berjaga mentelaah dengan pakcik Gugel helps. Plus books on standy like a dictionary when you need to look up for something (walaupun ada internet ye I still have books) - I wrote about them here

And am lucky for one doing it for the 3rd time (having babies) I tak berapa cepat panic.
Because when you panic, you can't think.

So dalam keadaan kelam kabut tu with Amel crying and my other 2 daughters bertanya kenapa, I quickly sucked the mucus from her mouth with my own mouth. No time to find the bulb syringe (yes, bulb syringe nasal aspirator is as important as a thermometer when you are going to have a baby ya!)

It took a good few moments before Amel was ok. But from her whimpering cry, I tahu it was a traumatic experience for her - tiba-tiba susah nak bernafas.

OK - I know u guys will say "euwwwwwwwww" but there is no "euw" & "bueeek" in CPR Mouth to Mouth resuscitation - also something every parent should know.

It quite common for babies to have mucus, but because my DH is asthmatic, I cannot rule out that one of my children akan either :
  1. asthmatic juga
  2. develop eczema
  3. dua-dua pun boleh develop
So next course of step was to cepat² bawa jumpa doktor. Alhamdulillah Doc Neo kata nothing to worry. No fever and lungs clear. Too early to say dia asthmatic (means dia masih too young to tell)

But anyway, the below video is good. Nak² pulak sekarang sekejap panas, sekejap sejuk cuaca, anak-anak senang kena demam selsema.





SITI Farah Aini Jamaludin menunjukkan alat bantuan perubatan yang digunakan dalam kes mengeluarkan kahak daripada kerongkong bayi.




Teknik Tepuk Bantu Masalah Bayi Berkahak
BATUK dan selesema adalah dua masalah yang boleh dikatakan pasti berlaku pada setiap bayi. Tidak kira musim sejuk atau panas, simptom tersebut boleh menjadi kronik kepada kesihatan bayi kerana kesukaran mereka untuk mengeluarkan kahak dan hingus boleh menjadi punca penyakit seperti bronkitis atau brochospasm.
Saat masalah tersebut berlaku pada bayi, pasti ibu bapa akan berasa gusar kerana bayi belum mempunyai kepandaian untuk mengeluarkan kahak mahupun menghembus hingus mereka sendiri.
Sebab itulah ada ibu atau bapa yang prihatin sanggup menyedut hingus pada hidung bayi mereka kerana khuatir keadaan tersebut akan membuatkan bayi tidak selesa untuk bernafas.
Syabas kepada ibu bapa yang sanggup melakukan yang terbaik demi kesihatan anak mereka, tapi alangkah lebih bagusnya jika mereka mengetahui tentang teknik fisioterapi yang terbukti boleh memberikan bayi lebih kelegaan daripada masalah batuk dan selesema yang dihadapi.
Pakar Fisioterapi dari Pusat Perubatan Pakar Alpha, Siti Farah Aini Jamaludin berkata, bayi di bawah usia dua tahun memang kerap mengalami bronchospasm iaitu bengkak dan pengecutan dalam paru-paru.
"Simptom penyakit ini seperti batuk, demam, selesema dan sesak nafas. Penyakit ini boleh juga dialami oleh orang dewasa tapi lebih bermasalah jika ia menyerang bayi kerana mereka tidak berupaya mengeluarkan kahak sendiri," ujarnya ketika ditemui di klinik fisioterapinya di Pusat Perubatan Pakar Alpha, Kota Damansara, Selangor, baru-baru ini.
Pengalaman
Berdasar pengalamannya selama lebih tujuh tahun melakukan fisioterapi di pusat-pusat perubatan sebelum ini, kanak-kanak di bawah usia lima tahun sering berhadapan dengan masalah bronkitis atau bronkospasm.
"Ibu bapa biasanya akan merujuk anak mereka ke hospital apabila mendapati anak mereka menghadapi masalah pernafasan seperti hidung tersumbat, pernafasan berbunyi serta simptom seakan penyakit asma.
"Sebenarnya jika ibu atau bapa mempunyai sedikit ilmu fisioterapi, mereka boleh mempraktikkan kepada bayi mereka agar tidak mudah berlaku jangkitan lain terhadap bayi.
"Sebagai contoh, jika bayi mengalami hidung tersumbat dan batuk berkahak dan di rumah memang tidak mempunyai mesin sedut hingus, ibu bapa boleh mencuba teknik tepukan yang dinamakan percussion ke atas bayi mereka.
"Caranya mudah, pastikan bayi dalam posisi meniarap dan letakkan bantal di bawah perut, pastikan bantal itu tidak terlalu tebal. Kemudian condongkan sedikit posisi bantal dengan kedudukan kepala bayi ke bawah dan kaki di atas, pastikan kaki lurus.
"Ibu atau bapa pula bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah) dan gunakan kekuatan dari pergelangan tangan untuk menepuk perlahan di belakang bayi.
"Tepuk selama lebih kurang 15 minit dan beralih di kiri dan kanan tubuh bayi pula. Tujuan menepuk ini adalah untuk melonggarkan kahak di dalam paru-paru dan 15 minit selepas selesai menepuk, biasanya bayi akan batuk atau bersin dan sekali gus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah. Jika tertelan, tidak mengapa kerana kahak tersebut akan keluar menerusi najis mereka," jelas Siti Farah.
Siti Farah mengingatkan ibu bapa, sebelum memulakan teknik tepukan percussion ini, pastikan anak tidak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan muntah.
Siti Farah berkata, bayi yang kesnya dirujuk ke fisioterapi oleh doktor, biasanya akan melalui fisioterapi pada bahagian dada.
"Ubat-ubatan yang diberikan oleh doktor pula untuk melambatkan bakteria, manakala nebulizer adalah untuk membuka saluran pernafasan bayi yang sempit.
"Kombinasi tiga elemen iaitu ubat, nebulizer dan fisioterapi merupakan kaedah yang lazim dilakukan di hospital ke atas bayi yang menghadapi masalah tersebut," katanya.
Menurut Siti Farah lagi, apabila bayi diserahkan kepada ahli fisioterapi mereka akan dibedung dan teknik tepukan untuk melonggarkan kahak akan dibuat.
Selepas tepukan, mesin penyedut kahak akan digunakan bagi membantu bayi mengeluarkan kahak dan hingus mereka.
"Saya memang faham perasaan ibu yang menangis dan tidak sanggup melihat bayi mereka melalui prosedur tersebut. Tetapi ibu atau bapa perlu tahu, proses tersebut tidak menyakitkan ia cuma tidak selesa pada bayi dan kita sukar untuk mententeramkan bayi.
"Adakalanya juga ketika proses menyedut kahak dan hingus akan keluar bersama sedikit darah, ibu bapa jangan panik. Mereka perlu faham keadaan tersebut berlaku kerana saluran pernafasan anak terlalu sempit dan masih lembut.
"Apabila anak meronta, ia hanya akan menyebabkan kesukaran kepada bayi itu sendiri juga mendatangkan kerisauan kepada si ibu yang melihatnya," ujar Siti Farah.

Sumber: Utusan Malaysia

p/s my DH ni kalau pasal anak everything wants the BEST. Semalam ada tanya, nak bawak pergi A&E Pediatrik PPUM tak. I said Doc Neo dulu then tengok dia kata apa, kalau perlu lepas tu, baru kita pergi >>>this was after assessing the situation, Amel wasnt blue, breathing ok, cuma still spitting up mucus je.

- oooo bukan sebab sy tak mampu ke hape, but PPUM is the ONLY HOSPITAL I KNOW that has a A&E (kecemasan) KHAS untuk Pediatriks SAHAJA :))

Syasya seen here shy only a few days of her 2nd birthday - demam 7 hari on and off at PPUM masuk drip sambil tunggu keputusan blood test (done and result on same day) samada kena warded ke tak. Alhamdulillah tak tapi kena repeat ke PPUM after 2 days (in which she fully recovered after that).

Syasya tak pernah sakit. This was as major as it can get for my Isomil Advance EQ Formula baby, after 2 years of the last demam she had ;)



2 comments:

  1. utk anak apa pon sanggup beb... mmg selalu suck their nose and mouth kalau tak sempat cari syringe.. my aunty lg hebat dia sedut bontot anak dia yg masih baby sbb tak berak berhari2(tht was almost 40 years ago la kan)... pasai mana tau nak bawak pi doctor ke apa

    ReplyDelete