Sunday, April 24, 2011

Budu = Breast Milk = Milk Booster??(Petua Tambahkan Susu Ibu)

Percaya atau tidak ada orang kata BUDU adalah milk booster mereka. 
Saya percaya walaupun belum mencuba, sebab saya rasa milk booster adalah pada keserasian masing-masing. 
NAMUN after a little investigation bersama-sama pakcik GOOGLE hehehe saya dapati a few things stumbled along the way yang mana saya rasa ALHAMDULILLAH - I'm glad I was told to eat this or take this.

Firstly from Jean Weiss for MSN Health & Fitness dengan artikelnya yang bertajuk "Is your breast milk waning? Try these nutrition tips to boost your supply" (sudah direview secara medically oleh Daniel McNeive, M.D.)

Another key way to support your body is to supplement with essential fatty acids found in fish. “The number two thing you need (after fluids) is EFAs and omega-3s,” says Kingsbury. “This is because the primary constituents of milk are the lactose sugars and the fatty acids and the protein. When the milk is produced in the milk glands, it makes the proteins and sugars and pinches them off in a nice little droplet which is surrounded by fatty acids.” Your body takes the EFAs it needs in order to make milk, no matter how much you supplement, but Kingsbury suggests you support your system during lactation by supplying extra EFAs so your natural stores aren’t depleted. Eating fish three times a week will do it. Avoid fish high in mercury, she adds—so go with salmon and halibut instead of tuna, for example. If you can’t eat fish this frequently, Kingsbury suggests taking a daily tablespoon of cod liver oil.(http://health.msn.com/pregnancy/articlepage.aspx?cp-documentid=100167215)
OK. Apa yang telah disuggest oleh Dr. Sheila Kingsbury, consultant laktasi dan mengajar botanical medicine, pediatrics, and lactation management di Bastyr University in Kenmore memang ada betulnya.

Dulu masa 1st check up kat Antenatal PPUM, my doc suggest supaya makan Obimin Pluz. Beza Obimin Pluz dengan Obimin biasa ni bukan sahaja HARGAnya, tapi juga bentuk dan kandungan. Obimin Pluz berupa soft gel dan mengandungi EPA / DHA (Obimin biasa tak ada EPA / DHA)
  
Since dah beli banyak kan, so consume la sampai masa dalam pantang (sebab dia kata kat depan tu untuk PRE and POST Natal so no harm la kan makan)

I notice memang ada GLOW dan rambut I takde gugur. 

 "adikni tak macam orang lepas bersalin lah" kata makcik kat KK Parit Sulong suatu masa dulu

So bila dah habis, I dapat pulak 30biji Obimin BIASA dari PPUM for RM10 (siapa tak nak kan, suppliments are so expensive these days)


Now thaaaaats when I notice my rambut mula gugur. Memang la orang kata tu memang biasa kalau masa tengah pantang. Yes that is true BUT I really believe yang my continuing makan Obimin Pluz campur tabiat I yang tak berapa suka makan ayam dan daging masa mengandung dulu dan masa I dalam pantang, sedikit sebanyak helps the condition. 

Apatah lagi NOW I realize to make milk, my "kilang" perlukan EFAs supaya BERQUALITY la juga untuk Amel.

If you read this article (http://www.infinitehealthresources.com/Store/Resource/Article/1-98/2/1383.html) you will know where I am coming from.
What Are Essential Fatty Acids and Why Are They Essential?
Fatty acids are the building blocks of fats. Some fatty acids are "essential" because we need them to live, yet we cannot manufacture our own, so we must ingest them through the foods we eat. The word "essential" is used to mean "must be ingested". Other fatty acids are manufactured by the body, thus although we need them, they are not labeled as "essential".
So where does BUDU comes into the picture????

Budu adalah fermented ikan bilis. Ikan bilis kaya dengan Omega 3(rujuk sini http://thesecretmedicines.blogspot.com/2009/04/jenis-ikan-khasiatnya.html)

Kesimpulannya, maybe that mother tak cukup EFAs untuk production so BUDU la pemangkin production pada ketika itu. Sebab itu susu dia meriah kalau makan budu, Tapi kita juga dengar lama2 milk booster tu dah tak menjadi, mungkin juga sebab dah cukup dalam badan....hmmm not sure la but one thing for sure...

All breastfeeding moms KENA makan ikan at least 3x seminggu atau suppliment dengan makanan lain kalau tak makan ikan.

Tapi ikan yang nak dimakan pun mesti LOW in mercury levels - contoh terbaik sekali lagi IKAN BILIS, salmon dan sardines(jgn beli makerel tau...SARDIN eh) - untuk rujukan go here http://www.americanpregnancy.org/pregnancyhealth/fishmercury.htm

Table 1
Foods concentrated in Omega-3 fatty acids

FoodServingomega-3 fatty acids% DVDensityQuality
Flax seeds0.25 cups7.0 g156.417.6Excellent
Walnuts C0.25 cup2.3 g50.46.3Very good
Chinook salmon, baked/broiled4.0 oz-wt2.1 g46.43.6Very good
Scallops, baked/broiled4.0 oz-wt1.1 g24.43.3Good
Soybeans, cooked 1 cup1.0 g22.91.6Good
Halibut, baked/broiled4.0 oz-wt0.6 g13.81.8Good
Shrimp, steamed, boiled4.0 oz-wt0.4 g8.21.5Good
Snapper, baked4.0 oz-wt0.4 g8.01.1Good
Tofu, raw4.0 oz-wt0.4 g8.01.9Good
Winter squash1 cup0.3 g7.61.9Good
Tuna, yellowfin4.0 oz-wt0.3 g7.30.9-
Cod, baked4.0 oz-wt0.3 g7.11.2-
Kidney beans1 cup0.3 g6.70.6-
Reference
He K, Lio K, Daviglus ML et al. Intakes of long-chain n-3 polyunsaturated fatty acids and fish in relation to measurements of subclinical atherosclerosis. Am J Clin Nutr 2008 Vol. 88(4):1111-1118.

I TAK MAKAN IKAN LAAA
My recommendation???



tapi kalau tak leh gak telan tekak, bole la try yang ini he he he


So jangan lupa, dah cuba nanti cakap eh ada improvement tak? hehehe

p/s CT Teem - thanks for the feedback on the Barbican, so now akak ada rasa confident sikit nak tulis posting pasal teori akak tu tungguuuuuuuuuuu

2 comments:

  1. mabeles kak...da lme xmkn budu since preggy n brsalin...skg farisha suda 7bln blhla mkn budu..wahhh suda trbyg btol budu kat umh yg en. somi jer yg balun sorg2 haha..
    n then obimin pluz...mmg lain la dr obimin bese botol pink 2kan?xpe i will search at farmasi..d samping milk booster, it help in energy gak kan?tq kak bintej :)

    ReplyDelete
  2. i mmg dok mkn lg obimin, sebab masa preggy i angkut cukup2 dr panel clinics.hahaha
    tapi..alaa...kena cari obimin pluz le pulak.
    err.budu? i mkn sikit2 je yg dlm nasi kerabu.hehe

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.