Monday, December 13, 2010

Maternity Pad vs Normal Pad : Prego Moms what say YOU?

Hari tu Snowy Bear Isabelle buat posting about - banyaknya iklan pad :D

Sure..memang banyak iklan pad. Semua menjanjikan macam-macam he he he.

Tapi for maternity...ada lagi ke yang MASIH prefer the LOOP??

I still think kalau loop ni, pad yang contraption nya tak tercapai akal dan fikiran :P

Tapi sekarang maternity pad pun ada pelekat punya kan (adhesive backing)?


image from here

So hari tu, semasa scouting for this particular "stuff" for my hospital bag, I came across this one...


woo see the sticker "Senang Dicuci?"

I think ada macam-macam pendapat tentang kena cuci ke tak...but then personally I think "Islam sukakan kebersihan" - I quote from this forum, macamana this girl explain to her chinese (female) boss bila dia tanya..

Saya juga ada perkongsian...Dulu masa kerja bos cina selalu tanya ttg Islam...
Saya senaraikan yg di soal, dan yg saya jawab....Saya tak tau nak jawab tp saya cuba juga masa tu. bukan apa, takut jawapan sya tu salah...

1- Kenapa pad (tuala wanita) kena cuci dulu?..kan kotor tangan nk kena pegang darah?...Kenapa tak balut pakai paper, then buang?

saya jawab - Islam sukakan kebersihan. Cuba u bayangkan, kalau u tak basuh, then u balut guna paper, dan buang. Suddenly, anjing datang bawa pad u sampai ke tepi restoran. Org nk makan, ternampak ada darah kt pad, kalau u yang nampak, u geli tak nak makan?

Jawapan lain yg saya bg....U buang pad dalam tong depan rumah. Anjung, kucing keluarkan pastu ada org dtg rumah u...then dia nmpk pad berdarah di tong sampah rumah U...Mesti dia tau itu u yg punya. U tak malu?

Hehehe...Bila saya bg contoh ni, dia setuju kena basuh dulu..Dan dia pun geli bila bayangkan kalau betul2 terjadi

 
Logical jugaklah jawapan budak ni...

Kalau uols yang pregnant, beli maternity pad ke atau beli yang normal...would you buy SENANG DICUCI??? 
 

5 comments:

  1. salam...
    kalo de rzki preggy lg pasni, nk beli yg normal pad jek. sib baik aritu bli madami yg 10 pcs je. pki pon 1 je.. mmbzr.huhu..
    drh x bnyk kuar pon n x slsa pki tuh ngan tebal lagi

    ReplyDelete
  2. i beli yg non-maternity jer.
    tapi pilih yg extra long dgn wings. (bajet well-protected la konon). hahaha

    dulu x berani, try gak yg loop tu, tapi rasa mcm 'x duduk betul2 di situ.' hehehe

    ReplyDelete
  3. hahaah pads are pads lah akak... tak penah try plak yg sng di cuci tuh... but for me klu bersalin normal, first week tu harus pakai maternity pad. Tak kuasa nak tukar pad byk² kali. Dah confirm heavy flow! ;P

    ReplyDelete
  4. huhuhu mommies sudah bersuara - he he he

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...sy dh 3x brsalin. So far I pkai pad biasa tp yg kotex overnight+wings tu je. 1st reason of course mdh dpakai & dicuci sbb kotex xde gel mcm L****** & some others. 2nd reason kalu heavy flow mmg kne tkr kerap tp sbnrnye bila kita tkr lebih kerap luka perineum lebih cpt sembuh krn x trperap dgn darah lama2. Tu je...hehehe!!!

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.