Tuesday, December 14, 2010

Indahnya Hidup Ada Perencah Mee Bandung/Rebus

 
Dah nak dekat2 due ni memang malas nak ke dapur...

Nasib baik la DH faham dan ringan tulang.

Al kisah balik kampung masa raya haji hari tu, we all stay a little bit longer. So masa my parents nak hantar balik ke KL, as usual mesti singgah kat Parit Lapis Laman.

 Image from this review about Kilang/Kedai Kerepek Parit Lapis Laman

Borong kerepek la apa lagi...

But this time around I borong sepeket each of Nazoha Perencah Mee Rebus dan Mee Bandung. DH orang Penang tapi gile Mee Bandung Johor style :P


Nak buat from scratch memang renyeh atau leceh kata orang. So far this one memang sedap...
Tapi biasala...cita2 hanya tinggal cita2 he he he...

Terperuk la rempah tu kat my storage...until I announce I nak rest this weekend and DH pulak malas nak masak nasi dan lauk bagai.

Knowing him, dia MEMANG suka experiment...sedap tak sedap belakang kira coz at my condition sekarang...tolak batu dengan kayu.

So dengan bersuka rianya dia ke kedai beli what he needed - mee kuning, udang, sawi (I think...)

Lepas dah siap dia announce - Mee Goreng Basah SATU siap!





Pergh...wonderful sungguh my hasben ni - dari Mee Rebus jadi Mee Goreng BASAH plak!

He he he tapi kalau A'aesyah makan pun sampai tak menoleh...GERENTI sedap kan? Blasah je la...



2 comments:

  1. mana i nak dpt perencah tu ha? x pernah jumpa lak brand tu.buat mi bandung, jap termanis la.. jap terkurang rasa la.
    eh, u reminded me la..nak kena cari keropok standby utk tetamu,kot2 ada yg dtg dlm pntg

    ReplyDelete
  2. Cuma jual kat Parit Lapis Laman la Belle, ni area kampung I kt Parit Sulong Batu Pahat...

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.