Sunday, October 10, 2010

Malang itu tidak berbau...Kemalangan Maut Bas Ekpress Delima dari Melaka menuju ke Kuala Lumpur

Tiap kali ada berita macam ini, mesti teringat macam-macam.
  • Teringat kat life sebagai "stewardess" bas sebelum jumpa DH dulu
  • Teringat yang tak teringat pun nyawa kami semua "steward" "stewardess" dan "pilot-pilot" semua senantiasa dalam bahaya. Tahunya seronok bawak dan serve passenger pergi KUL-SG-KUL
  • Teringat...mungkin takdir Allah swt sudah tentukan jumpa sahaja DH, kawin, terus cari kerja lain yang lebih sesuai.
  • Dan yang paling sedih....teringat kat Arwah Siti ~ one of the stewardess for executive coach dari KUL-SG yang meninggal dunia dalam kemalangan melibatkan coachnya dan sebuah lorry. 
  • Teringat SMS dari manager kata Siti eksiden (masa tu kita turun trip)
  • Waktu maghrib dan "pilot" coach kerling sekejap je tengok kat dia (single deck ~ dia seated kat tangga). Dalam beberapa saat itu, coach menghentam belakang lorry dan dashboard coach terperesuk ke dalam arwah.
  • Teringat juga....selang beberapa hari sebelum tu arwah bagitau, dia happy dapat position untuk MAS.
Al-fatihah buat mereka yang telah pergi...



REMBAU, 10 Okt (Bernama) -- Seramai 12 orang maut dan lebih 40 lagi cedera dalam kemalangan membabitkan dua bas, sebuah van dan tiga kereta di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran plaza tol Simpang Ampat di sini Ahad.

Polis berkata kejadian berlaku pada kira-kira 6.40 petang apabila sebuah bas ekspres yang menuju ke Kuala Lumpur, gagal dikawal lalu melambung dan memasuki laluan bertentangan.

Bas terbabit kemudian melanggar sebuah van dan menghempap dua kereta lain sebelum melanggar bahagian tepi bas Jabatan Kebajikan Masyarakat yang menuju ke selatan.

Sebuah kereta lagi turut terbabit dalam kemalangan itu, namun pemandu dan penumpangnya selamat.

Setakat ini, kesemua mangsa belum dapat dikenal pasti.

Semua mangsa yang meninggal dunia dan cedera dihantar ke tiga hospital berasingan iaitu Hospital Tampin, Hospital Tuanku Ja'afar dan Hospital Melaka.

Sumber dari Bernama




"apa yang dimaklumkan pemandu myvi mati ditempat kejadian akibat tersepit"


Gambar dari MSTAR

Lagi berita dan gambar terkini dari ON-D-SCENE




1 comment:

  1. bas mmg laju2...seriau i tgk...tambah2 yg dua tingkat tu...nmpk mcm tak stabil!!!

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.