Tuesday, February 28, 2012

Taska Permata Kota Masai : Jadikan PENGAJARAN

Video ini dikatakan berlaku Taska Permata KOta Masai sekitar December 2011 dari facebook profile Ila Chandurie (https://www.facebook.com/ilaChandurie)

Pesanannya :
~Minta kerjasama saudara/saudari untuk sebarkan rakaman ini supaya :
1) Rakaman ini sampai ketangan ibu bapa,saudara atau sesiapa yang mengenali kanak2 di dalam rakaman ini
2)Rakaman ini dapat disahkan kebenaran atau kepalsuannya (utk mengelakkan sabotaj)
3) Keluarga kanak2 ini dapat mengambil tindakan yang sewajarnya bagi membela nasib2 kanak2 ini (jika didapati benar)
~Terima kasih kepada keperihatinan semua.Hanya ALLAH yang mampu membalasnya.


Bagi mereka yang tak dapat view video  - screen capture yang menghayat hati. Eeeeeee GERAM dan sangat KEJAM!!





Dari senarai taska berdaftar di JKM Johor ada satu taska yang seakan-akan nama sama. Adakah ini taskanya???

TASKA Permata Dua
No. 2, Jalan Pulasan 30, Taman Kota Masai, 81700 Pasir Gudang


http://www.jkm.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=164&Itemid=503&lang=ms

Pesanan seorang kawan : sekadar berkongsi...saye selalu ingat pesan ibu saye..bace "BISMILLAHI TAWAKKALTU 'ALLA-LLAH...WA LA HAU LA WALA QUWWATA ILLA BILLAHIL 'ALIYYIL AZIM.." setiap kali hntr anak ke pengasuh / taska..mudahan allah sentiasa menjaga mereka..ini jek la cara utk kite bertawakkal

UPDATE FROM A FRIEND :



so maknanya...JANGAN SEBARANGAN AMBIK PEKERJA UNTUK JAGA AMANAH ALLAH SWT

18 comments:

  1. Farah..sedih aku betul tgk ni..mcm mau pengsan aku tgk ba..mcm mau jak ku ambuk budak2 yg buat mcm ni..mcm mau jak aku parang kepala durg..aku punya marah..sedih betul aku..:(

    ReplyDelete
  2. salam,

    saya mohon share mengenai perkara ini do blog saya ye..saya ada sertakan credit ke blog awak ini..terima kasih.. =)

    http://bardboo.com/isu-semasa/isu-penderaan-kanak-kanak-di-taska-permata-kota-masai

    ReplyDelete
  3. mintak share entri ni di kurakura.my :)

    ReplyDelete
  4. kesian anak-anak kecil ini. semasa saya belajar di Australia dulu, untuk bekerja di tempat asuhan/taska/nursery kena ada permit kelulusan dari pihak berkuasa (tak pasti polis ke atau ada jabatan lain) untuk bekerja bersama kanak-kanak. saya yakin di malaysia pun pastinya ada sistem sebegini rupa, mungkin pelaksanaan sahaja sedikit terlepas pandang?

    ReplyDelete
  5. Hemmm....inilah jadi bila tanggungjwb seorg ibu dberi kepada org lain..how to resolve this problem...kehidupan menekankan ibubapa untuk menghantar anak ke tmpt penjagaan.

    ReplyDelete
  6. kurang hajor!!!
    semoga manusia yang buat macam ni akan dapat balasan setimpal dari Allah....
    sekarang mungkin takde anak lagi,nanti dah anak lagi teruk orang buat dekat anak dia.....biar dia rasa..

    memang aku tak leh terima benda ni!!
    jahat....orang yang buat kerja ni berhati setan!

    ReplyDelete
  7. sis ... mohon share di belog saya yaa.

    http://www.cikdya.com/

    ReplyDelete
  8. kesiannye melihat permata hati ayah bonda dilakukan sedemikian...sebaknye...

    Allahuakbar!!

    ReplyDelete
  9. Salam semua,
    Ya Allah, Sedihnya bila lihat anak2 kecil diperlakukan macam ni. Tak kirala sabotaj ke tidak, sekurang2nya membuka mata parent lain untuk menilai kembali tujuan kehidupan ni. Anak2 amanah untuk kita. Mereka2 di pusat jagaan ni tak rasa bersalah langsung kerana yang penting kerja mereka jadi mudah. Naluri sayang dan kasih tu tak ada sebb bukan anak mereka.

    Kalau ada peluang menjalankan tanggungjawab ni, baik buat sendiri.Saya sendiri bersyukur kerana dipermudahkan berhenti kerja utk menjaga anak2. Yang pasti hati saya tenang sesangat.

    ReplyDelete
  10. Saya tak percaya kat pemilik tasca tu coz dari mana pekerja dapat kain bedung untuk budak besar kalu tak pemilik tasca yg sediakan...betul tak..??? Kata pekerja dipecat, macam mana dorang boleh rakam video ni kalu mereka dah dipecat. Pemilik taska tu pun harus disiasat supaya budak2 & bayi2 lain tak teraniaya !!!

    ReplyDelete
  11. Ya Allah!!!! Banyangkan kalau itu terjadi kepada anak kita...

    ReplyDelete
  12. Tu la kat M'sia ni.. bila keja suri rumah je dipandang rendah.. kat barat org pandang tinggi dan dianggap berjaya. Sudahnya org trauma nk jd surirumah ekoran malas melayan ckp2 org... tp natijahnya apa jadi? Anak2 tak terbela mcm ni. Hee Ya Allah... moga diberi hidayah la atas mereka yg mendera kanak2 ini.

    ReplyDelete
  13. walopon bukan anak sendiri, menitik2 air mata ni..

    rasa nak meraung sbb geram..

    ReplyDelete
  14. Memang sial la diorang ni... harapkan pegar, pegar makan padi. Harap2 kerajaan amik tindakan... eyyyyy geram sungguh rasa mcm nak maki orang

    ReplyDelete
  15. sabotaj ape ke mende nye ?
    dah bersalah pastu x nk ngaku . . geram betul lah !!

    ReplyDelete
  16. salam.. saya xtau nk kata apa.. sbb saya nyaris2 hantar baby saya yang umur 2 bulan ke taska tu.. n xsangka baby2 tu semua tido atas lembek aje?? owner tu cakap setiap baby da disediakan tilam, means every baby has its own mattress.n saya xdibenarkan tinjau bilik baby pon ms saya nk daftar baby saya. syukur... saya berat hati nak hantar baby ke situ, kalo x sure baby saya muka depan kene tampal selotep. maklum je lah baby boy saya agak aktif.. walau mcm mana pon owner harus bertanggungjawab jgn nak salah kan pekerja.. jgn nak lepas tgn.. pn shahirah sila bertanggungjawab...

    ReplyDelete
  17. Mesti dh lama taska ni buat keja gini,bila dh kantoi cr alasan kna sabotaj...majikan nk lpas diri je tu..dlm paper ckp parents kata patutla ank dia slalu gatal2 hidung n mulut..means menda ni mmg dh lama..xde ke sesape yg parents ank2 tu blh bgtau crite sbenar...x puas ht btul ngan taska tu!!!sian bdk2 yg comel tu!!!

    ReplyDelete
  18. kesiannyer...sampai hati diaorg...kalau org tue pun seksa d buat mcm tu..apelagi baby2 ni..mmg jahat la...kalau tak de perasaan sygkan budak2 jgn ler mengade2 nak bukak taska...buat malu bangse jer..aku benci betul kes mcm ni..syukurla aku fulltime h/wife...segarang2 aku..aku ttp berlembut dgn anak2 aku..

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.