Sunday, January 23, 2011

Petua menambah susu ibu | Teh Kurma Merah Dan Longan 桂圆红枣茶


Ok since now sudah menjadi kegilaan ramai mencuba Longan Red Date Tea (桂圆红枣茶) untuk memperbanyakkan susu ibu atau breast milk atau sebagai milk booster, meh I tunjukkan cara yang BETUL untuk membuat resipi ni (terutama semasa pantang)

Orang cina sememangnya kaya dengan ilmu perubatan dan petua bagi kesihatan kita. I sendiri pun kalau sakit jarang nak ambik ubat modern (macam panadol - katanya boleh rosakkan kidney dalam jangkamasa panjang)
Kalau anak demam, sakit tekak, batuk - I akan tengok kahak warna apa (sebab dalam perubatan cina ada 2 jenis. Satu kerana kerana angin sejuk masuk dan satu kerana angin panas. Jadi pantang makan pun kena betul. Kalau kena angin sejuk lepas tu minum barli...lagi teruk jadinya sebab barli adalah "sejuk".)

Ni untuk anak sulong yg ada asthma bila dia kena ulcer atau tak sihat badan



 Orang ada asthma kena minum pagi2 panas2 sedap
Adik tak payah :P sebab Adik tough! Adik kena minum susu segar je!

Ok, we are what we eat so, kita kena tau la jugak khasiat Kurma Merah dan Longan.

Kurma Merah kaya vitamin C. Biasanya dia bagus untuk blood circulation jadi bukan masa pantang sahaja bagus, selalunya kalau masa kita tengah period pun boleh ambil minuman ni. Orang cina percaya kalau limpa dan perut tidak kuat dia ada efek pada bekalan darah dan fungsinya.

Kekurangan darah mempunyai gejala berikut, seperti: kurang selera makan, kekurangan tenaga, kurangnya otot pada lengan dan kaki, berlebihan berat badan, cirit-birit, kembung setelah makan (like my hubby, lepas makan gi toilet dan membuang), perut cramp atau period yang sikit.

Bak kata, sapa saja yg nak tambah darah ke, tak leh tido ke, kurang bermaya ke...minum teh ni

Untuk Longan kering pula, pun lebih kurang, untuk kekurangan darah, tidak bermaya dan untuk meningkatkan tenaga. Dalam erti kata lain, untuk relaxation dan biasanya "panas" - http://en.wikipedia.org/wiki/Longan


Penggunaan double boiler : Teh ini dimasak dengan menggunakan panas dari air yang sedang mendidih dan tidak langsung dari sumber panas asli - ini dinamakan double-boiler

Orang kantonese suka mendidih sup mereka menggunakan double boil jar, sebuah mangkuk ceramic khas. Mereka percaya bahawa ini akan membiarkan bahan sup perlahan-lahan melepaskan nutrisi mereka ke dalam sup. Mereka juga percaya bahawa nutrisi dan rasa dapat "dikunci" di dalam sup. 



sumber photo dari : Chinese Double Boiler 

Kurma merah, longan kering dan gula batu boleh dibeli di kedai singseh cina atau medicine hall

 kurma merah

 longan kering

gula batu (kuning)

Tutorial bergambar cara membuat teh kurma merah dan longan:


Untuk resipi ini anda memerlukan :
10 biji kurma merah
10 biji longan kering
150ml air panas
sedikit gula batu jika suka


Kurma merah perlu dibuang biji (jika ada). Bijinya agak toxic jika dimasak bersama.

biji kurma yang telah di buang

Kurma merah perlu direndam seketika dan diberus perlahan (dengan jari) untuk membuang habuk dicelah2nya

habuk yang jatuh ke dalam air setelah direndam

Seterusnya, jika anda tidak mempunyai double boiler, anda boleh buat apa yang saya buat selalu - dgn 1 mangkuk ceramic dan 1 pinggan ceramic.

mangkuk dan pinggan (utk menutup mangkuk)
 Untuk amaun kurma merah dan longan kering yang dinyatakan di atas, memerlukan 150ml air panas.

Masukkan ke dalam periuk berisi air (agak2 separuh menutup mangkuk ceramic)

*sorile guna kamera phone so tak berapa nampak level air tu

Tutup mangkuk ceramic.

dan kemudian tutup periuk

Double boil untuk 45minit

Kalau takde periuk boleh guna rice cooker, sebagai double boiler macam I guna untuk buat makanan anak2 semasa baby
ni guna double boiler untuk puree pisang

ni guna double boiler untuk puree apple dan keledek


Kalau anda tak ada masa nak double boil, then letak bahan2 dalam flask atau termos, tuangkan air panas mendidih dan tutup. Biarkan 2 jam pun boleh.
Orang cina percaya minuman ni elok buat untuk sekali (atau 2x minum) SAHAJA. Kalau buat banyak2 sangat rugi (khasiat kurang) dan akan jadi agak acidic (nanti perut kembung) mungkin juga akan BASI

Actually sebagai milk booster, untuk keserasian masing-masing. Ada yang minum memang banyak susu untuk BF, ada yang tak. Apa yang boleh kita buat ialah ikhtiar.

Minuman ni agak "panas" jadi tak sesuai kalau kita batuk + selsema + sakit tekak dan kahak kuning minum. Stop dulu minum, dah baik boleh minum balik :)

Selamat Mencuba :D

2 comments:

  1. i dok amalkan gak. tp cmpr dgn black dates. nnt i cross-ref dgn ur post ye..bila i rajin nk buat entry.
    tq 4 ur info. ada yg i silap buat gak rupanya.hihi

    ReplyDelete
  2. untuk kanak-kanak penghidap talasemia boleh tak ambil resepi ni untuk tambah darah?

    ReplyDelete

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.