Tuesday, May 10, 2011

Review Pentol Bakso

Hari tu my DH kena pergi Singapore untuk site visit dan sleep over kat Johor. Dia dah siap-siap belikan daging cincang Ramly's tu sebab I ingat ok la dgn anak-anak sahaja apa kata buat spaghetti meatballs.

But since I sangat malas hari tu, I decided I just nak buat Bakso cukup untuk lunch dan sampai ke dinner. Masalahnya mana cukup satu paket daging cincang Ramly's tu. SO apa I buat, I ambik ayam sikit dan udang sikit campur.

Ha Ha Ha kerja gile. I pernah la dengar kata orang-orang tua cakap tak elok campur daging lembu dengan daging ayam, wallahualam. Janji sedap anak-anak aku makan sudeh :P


The texture was much nicer actually...sangat BEST sekali.


sambal kicap dan tomato sos coz perut I tak tahan cuka...my daughter suka sangat bakso simple gile ni


did you notice I used spaghetti hahaha, bakso orang kaya ni :P
actually sebab I tak berapa suka mee kuning, sebab itu la.

resipi?
PENTOL BAKSO CAMPUR ALA FAY 
1 paket daging cincang Ramly's
udang dalam 300gram
(minced kan - means cincang dalam blender sampai halus)
daging ayam
(2 potong bahagian dada - ambil isi sahaja - minced kan - means cincang dalam blender sampai halus)
tepung jagung sedikit
telur sebiji
garam perisa secukup rasa
lada putih
minyak bijan

KUAH
bawang putih 4 ulas ditumbuk
minyak masak
air panas 1 cerek

  1. mix ayam cincang, udang cincang dan 1 paket daging cincang Ramly's with the other ingredients. 
  2. tumis bawang putih yang sudah ditumbuk
  3. tumis dgn minyak dalam periuk
  4. sudah naik bau, tuang air panas
  5. lepas ni boleh start bolat2kan bakso anda
  6. biarkan bakso di dalam kuah sehingga mereka timbul selepas itu kecikkan api and biar mereneh seberapa lama yang anda perlu (ni utk rasa stock bakso tu meresap dalam kuah)
Btw I learnt how untuk bentukkan bakso tu from this guy



Cubalah hehehe....

No comments:

Post a Comment