Thursday, August 30, 2012

Harga Baskin-Robbins Selepas 31% Discount


Biasanya setiap 31hb kebanyakan outlet Baskin-Robbins akan mengadakan discount 31% off normal price of hand-packed ice cream diaorang.

Untuk bulan Ogos ada promo - 3 HARI BERTURUT-TURUT from 29 Ogos sampai 31 Ogos diaorang buat promo ni heeeeeeeeeee (racun)

Kebetulan I live not far from the SS15 Baskin-Robbins outlet. Seberang jalan tapi kena catwalk juga le. Memandangkan Aliya baru sahaja habis trial dan score dengan jayanya beberapa A (walaupun Maths kecundang lagi) but just to keep her spirits high, I decided to give a treat.

Actually dah double check online, ok BR takde trans fat (fuh selamat) I might have a taste or two masa Mimi dah tidur (at night) that way if she wants milk, hopefully dah out of my system huhuhu (amin...)

But actually this review gives me a chance to exercise hehehe
So this is the start of my journey...nampak? Kita kena jalan sampai hujung sana ye...then turn right. There is a flyover from SS14 to SS15.




Area ni memang best, tapi tu lah kena careful sikit kalau berjalan jangan sampai attract attention sangat.

See, I love to see the view on both sides of the flyover. Call me crazy but sometimes, walking is good for your overall health (including MENTAL)




So bila sampai hujung tu, you have already crossed Jalan Jengka and reached SS15 to near Taylor's College. Deret kedai situ ada baaaaaaaaaaanyak benda yang best-best - McDonald, Starbucks, Tutti Fruti ho ho ho (best ke?) dulu ada Burger King but diaorang pindah ke Subang First belakang area ni.





So tadaaaa sampai jugak. Biasanya memang takde orang pun ke sini. But today there is a crowd sikit.





hehehe...crowd la sangat but not too crowded which is good...for ME.


Now for this discount is ONLY APPLICABLE to hand-packed Half Gallon, Quart and Pint. I tak sure la Half Gallon berapa perisa boleh pick but, for me if u buy Quart tak berbaloi sebab boleh isi 2 perisa sahaja. Baik uols beli Pint sebab for 2 Pints you can get 4 perisa. Beza harga is only about RM3 camtu (not including Gov Tax)


Before you choose you can taste drive hehehe - RASA jangan segan silu. RASA sampai puas hati pun tak apa. Kadang rupa tak mengambarkan rasa. Dont worry, they will always layan you walaupun you nak rasa the whole 31 flavors yang ada sekalipun ngeh ngeh ngeh. Then masa rasa tu, make sure 2 ice cream tu kena la. Jangan la ambik choc mint ke lepas tu ambik mango yogurt ke. Mau muntah hijau hehehe PENTING tu RASA


Biasanya kalau hand-packed take away, diaorang akan pack dengan dry ice. Sebab tu sy selamba catwalk balik tanpa risau ice cream melt. So ni adik server tu tengah nak pack with the dry ice.




And even the topping pun boleh rasa. This time I malas nak tambah topping sebab nak makan sikit-sikit dan simpan. Tapi biasanya kalau ambik 3 scoops tu pun memang letak - my favourite is strawberry sauce dgn nuts




Berbaloi ke? Usually kalau 3 scoops kecik pun dah RM18. For me RM17++ for the Pint tu berbaloi la kalau tringin sangat nak ice cream macam ni. As they say la kan, nak langgar pantang pun biarlah langgar in style MUHAHAHA (gelak evil)



I dont indulge my kids in these pun but yet I dont deprive. Macam zaman-zaman I dulu lah kan, kalau Abah I beli 1 botol besar A&W Rootbeer tu was special occassions kan...birthday ke, pass periksa ke. Lepas A&W was Pizza Hut. If it doesnt become staple food, kira oklah

Anyway I purpose did this entry sebab mesti korang sibuk nak tahu berapa discount tu kan? Saves you the trouble right. Public service la ni kan Ha Ha Ha



\
size satu pint. 2 pint sama tinggi minyak masak cap BURUH hehehe

yeee...cuma utk handpacked je. Jangan jadi cam minah sorang masa nak bayar tadi, ambik 1 scoop RM7++ then asked "takde discount ke? Kata ada discount 31%" *facepalm*


berguna kan "public service" entry I ni LOL

Anyway, my BR masih duduk bertapa dalam fridge. Karang la baru layan dengan Aliya. Tunggu Mimi tidur. I just hope she outgrows her dairy allergy...kesian pun ada. So Wan Maisarah, lepas ni kita detox berjemaah. Jangan risau, roda putih2 banyak MSG tu setahun sekali je....KUT....hik hik hik

Tuesday, August 28, 2012

My SIL's Wedding Reception

PS edited by me

I like wedding receptions with not so much frills. Simple, elegant dan tak remeh temeh. But then ada orang kata it beats the purpose of "kenduri kendara". Tapi bila fikirkan balik kita cuma nak bagitau sedara mara yang kita (or anak kita) dah kawin, sambil jemput tetamu makan-makan (sedekah)

This is what I like about this wedding reception. No frills. Ringkas tapi elegent.

My SIL Hana Amiruddin memang naturally cantik. So bagi korang yang selalu konfuse Syasya tu cantik dia mai dari mana, tengok Makcik Hana dia :) (good genes!) Sebab maktok dia pun natural beauty hehehe (untonglah badan kan Syasya)
assisted by: Izham Amiruddin
veil + dress + shoes + earings by: Hana Amiruddin
makeup by: Hana Amiruddin
tiara by: Butik Jalinan Kasih

See - Kate Middleton pun kalah punya pose ni hik hik hik
Owh and they share the same birthday you know - 20 August. Syasya tumpang birthday cake makcik dia sebab kami sibuk ke hulu ke hilir tak dan nak belikan...sian Syasya.


Anyway, did you know I memang pakai baju lama masa 1st hari raya sebab I terpaksa menyimpan baju baru untuk raya ke 3? Baju ni hebat. Nampaklah kat patung dalam kedai PEACE kat Carrefour Subang Jaya tu. I told my mother, wow - perfect, tanah kuning sebab SIL's nye tema nak kuning putih. Tanya pun tanya takdak size. Ni bukan masalah size naik ke ape. I punya berat badan since melahirkan Mimi adalah statik. Masih size sama, cuma sebab orang malaysia ni semua petite dan bukan size Arab Dubai macam I (hahaha) maka size tu LIMITED. Tapi I salute la staff kat PEACE Carrefour Subang sebab sanggup call outlet lain nak tahu ada tak size yang I nak tu. Dan JODOH I dapat kaler yang I nak juge (sebab ada size besar sikit, but gedoboh I tak suka)

Makcik adalah give up pakai make up slow slow since like lepas kawin hik hik hik sebab mahu menuju ke arah isteri solehah (huarghhahahaha)

Kesemua girl power clan cucu Amiruddin (cucu lelaki baru 2, kecik2 belaka hehehe) diberi amanah untuk jadi flowergirl (kecuali si comels lagi cute Champaca, Sofea and Mimi coz they are still small). Ramai tu girl power clan. 7 orang semuanya.




Nasib baik juga I dah invest beli baju flower girl tahun lepas HA HA HA. Tu la kan penyakit anak pompuan, takde majlis pun berangans beli baju flowering bagai-bagai. Tapi GOOD INVESTMENT I MUST SAY. Baju disimpan memang untuk majlis tertentu. Tapi bila flowergirl kena makan dulu, mak dia yang "anal" sebab takut karang ada CHOP nasi minyak kuah kari kat depan huhuhu


The best part about doing the wedding kat Old English Straights Bunglow ni, adalah bila panas, kita semua lari masuk bilik lepak dalam aircond. Seriously kalau ada anak kecil, memang semua nak lari ke tempat camni dalam keadaan kenduri kendara. Dapatlah tengok persiapan my SIL.




sambil tu juga get to know my new nephew Haziq. Baru 2 bulan tengok ketul KFC dia hehehe
Hensem ni esok. Ofkos GOOD GENES hehehe


My MIL put me in charge of getting the flowergirls disciplined and giving instructions how to do the walk and throw the flower petals. Syasya ni punyalah banyak kali habaq suruh senyum...masa practice senyum...bila berjalan...korang tengok la nanti


Husband saya yang tersayang lag tercinta juga menjadi videographer and photographer. Maka wajib la duduk di sudut2 yang strategic. Jangan sampai masuk longkang sudah ye bang.



So the moment they have been waiting for has arrived. Pengantin turun..tapi mereka duduk di pelamin dulu. Salam dan ambil restu pada mana-mana ahli keluarga yang patut.



My husband ni masa Hana kecik suka mengakat dia. Suka tengok diaorang. Imagine la having 7 brothers huhuhu tapi semua sayang sangat kat Hana kan kan kan?



So bila DJ announce kata pengantin nak makan beradap, mulalah sy panik. TAMAK kan, time tu la juga nak ambik video Syasya jadi flowergirl hehehe..time tu juga nak arrange make sure the girls jalan elok.

sempat lagi camwhore tu sambil menunggu hiak hiak hiak




Apapun, we really enjoyed the day. I personally enjoyed seeing Syasya so pweeetiee hari tu. Thanks to my SIL and Biras for the wonderful experience. Semoga bahagia ke anak cucu (nanti anak hampa mesti comey-comey gak hehehe)
PS edited by me




Monday, August 27, 2012

Puspahome Homestay and Event House

So on the 5th of Eid, the whole family stayed at Puspahome Homestay and Event House sebab that was the venue of my SIL's wedding reception (22 August 2012)


Puspahome ni adalah Straits-style bungalow 2 tingkat yang dahulunya tempat tinggal principals of the Penang Free School, yang telah diubahsuai oleh Datin Noraini Jaafar.


I myself memang suka old English Colonial Buidings di Penang dan to stay and spend a night at this lavish bungalow memang rasa bertuah sama sekali. With that being said I sepatutnya ambik banyak lagi gambar la kat rumah tu hari tu kan - you should see how big the kitchen was.

I liked how there was 2 separate tangga, one which was main and another that was quite narrow and leads to the kitchen. There was 2 bathroom kat bawah, one near the kitchen ada mesin basuh, so I fully utilized this jadi bila balik ke Subang Jaya semula, tak de kelam kabut sangat nak basuh baju. I just did a 1x bilas with comfort ultra sahaja and siap 6 load (what do you expect, nak dekat 6 hari juga on the road huhuhu)


I tak sempat nak kira berapa bedroom it had, I think there was 3 or 4. Each bedroom was fully airconditioned and the perabot reminded me of my days growing up sebagai anak principal juga di Kluang Johor dulu (sebab setiap perabut ada hak kerajaan malaysia hehehe)

We shared a room with my MIL, lovely biras Nina from KT and her adorable son Izqy. Rasanya diaorang lagi jauh daripada kami.



The preparation was lay back, tak "kalut" macam wedding kat kampung. Everything was already layed out macam meja beradap, pelamin semua so tak banyak kerja pun.







Even the bedroom untuk pengantin pun very elegant. So my SIL and biras just touch up sana sini for their photo shoot. My biras ni memang pro wedding photographer so dia buat kerja tip top la bila touch up all the areas kat situ including the bedroom.








I just helped with isi the bunga telur, placed them nicely kat bekas bunga telur tu, touch up sana sini mana yang patut and helped make breakfast for the other tetamu dalam rumah tu the next morning.


So kepada sesiapa yang berminat untuk mengadakan wedding ke event kat Penang can refer here for more information.

I think I akan buat the wedding entry later...so tungguuuu!!

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.