Thursday, August 26, 2010

Lahanat BETUL!!@#@&!!!!

Malam Ahad lepas Mama said "Call back pukul 9 nanti" after our usually heart to heart phone call selepas iftar.

Terkedu kejap. Apa kes?

When I called back Mama kat Johor kata "Alah apsal lambat, Abah dah nk balik dr Surau"

OK. Must be something very serious.

So dia pun mulalah cerita...

On Saturday selepas habis shopping kt Carefour Batu Pahat, they (Abah dan Mama) was approaced by 4 people with mysterious looking sling bags. One of them handed my parents 2 keping voucher yg kena dikoyakkan and started babbling about sales kt Pacific dan iklan pulang ke kampung dengan kereta Pesona di TV3 (eh ada ke iklan nih??)

Mama was in her automatic defensive mode but Abah pulak, tak tahu kena sampuk apa, ikut je cakap orang tu - which is very unlikely for him!

My Abah koyakkan voucher dia, nothing. My Mama refuse to koyakkan hers and so my Abah did the honours. Gaaah! Tetiba ada one Indian girl from the group, terlombat2 macam beruk makyeh kata my Mama dah menang kereta (WTH?)

"Oh, pakcik dan makcik ada can ni nak menang, tp kena cuba satu lagi voucher selepas yg ini" and while handling this over to them, she said they have to open it infront of their manager. (Double WTH!!?)

"Boleh pakcik bawak kami ke sana?"

Immediately my mama went from defensive to mak singa nak makan orang punya mode "NO!"

"Tak apalah, kami ada kenderaan sana, boleh pakcik ikut kami"

and my Abah ikut je (arghhhhh kenapa Abah I tetiba berubah ni????)

So they drove my parents to Taman Maju and my Mama terus bukak segala barang kemas, duit simpan dan kunci dalam glove compartment kete.

Masa kat atas tu, disebabkan tak dapat influence my parents, the manager (nama Jason ke Vincent - rambut bleach - sah sah ala2 ganster - manager ape camtu!) cakap main tengking2. My Mama cuma boleh berdoa non stop.

Adake diaorang suh bayar RM6000 utk insurance dan tax kete yang MUNGKIN akan dimenang kalau bukak the 2nd voucher tu. WTH WTH WTH????

Bapak I bukan nya Tan Sri. Dia orang kampung dan pentioner je! But too bad, to get out of the situation and from getting worse, my dad terpaksa bayar deposit RM100 and left his contact number, kata we have to find the money first coz its a lot. So after placing the RM100, they went home.

My mother was so worried dia menangis teresak2 kat dalam telefon siap semayang Isthikarah + Hajat + Sunat, doa macam2 dah.

I couldnt sleep that night, so I googled - simple je - bayar RM6000 dapat kereta

nauzubillah hi min zalik  astargfirullah hal azim memang SYAITAN NIRAJEEEEEEEM!!!

Rupanya this company has been conning people for 5 years turun naik turun naik Tribunal pun takde effect. They go by so many company names.

Siap ada sorang ni bukak website dedicated to get back at these scammers and provide as much info as possible.


Allah SWT itu Maha Berkuasa, on the last page of the comment I found the exact same address of the place my parents kena bawak tu. MEMANG SAH DEPA NI LAHAT PENIPU PRAYING ON INNOCENT KAMPUNG FOLKS OF BATU PAHAT.

In KL it seems that these people are active around some places right now near Nandos at PudurayaKelana Jaya LRT and Berjaya Times Square

Here are some blog and website postings found over the internet yg telah "menyelamatkan" my parents from losing 6K.






Thursday, August 19, 2010

All mothers are made of STEEL for one purpose only

Terjaga jam 2.30pagi dan terasa macam A'aesyah macam mengigau. I dont remember dia jatuh sakit sampai macam ni.

So pagi tu 9.30 rush pergi ke PPUM but DH kena hantar document kat one of his bosses near an engineering firm dekat dgn menara axis. Seriously I memang pissed off tahap gaban. Anak tengah sakit tetiba DH yang assistant manager ni nak kena jadi Dispatch plak.

Minta tolong kat workmate dia, boleh bagi macam2 alasan, sedangkan DH dah selalu sangat cover his ass. Seriously, if ikutkan hati, I would have dial his no. lepas tu maki hamun cukup2. Sangat SELFISH.

So we only got to PPUM around 11.30am. Pergi pediatrik emergency but I think diaorang tengok maybe A'aesyah macam tak serious je, dia suruh ke RUKA (Rawatan Unit Kesihatan Awam - I think that's what it stands for) or dalam erti kata lain Outpatient.

The highlight of the day was when kena ambik darah. OMG, sedangkan I yg selalu kuar masuk wad ni pun rasa SAKIT bila orang ambik, inikan cik puan kecik kita.

Disebabkan she was so tired from all the crying, she feel asleep and that nurse yang ambik darah tadi was kind enough to let us guna bilik rawatan and one of the beds for her to nap kejap.



Naturally I had to be strong. I have 2 girls and it would be unfair kalau sorang shaja dapat highlight of the day.

So balik, I terus process apa yang patut untuk iftar feast Aliya. Dah la I had to put a panik button on my family - my brother had to dismiss an important meeting so that he can fetch Aliya instead and Aliya walked home from school. Entah berapa lama dia duduk depan gate rumah tu. OOOO my heart sinks everytime I think about it. So now, kena buat kunci spare for her. I know its dangerous for her to be walking like that but I mintak doa banyak2 may Allah SWT protect my children.

I manage to buat laksa johor and the laici/longan jelly utk Aliya. Dia tambah makan for both - alhamdulillah. Worth my effort.





Then out of the ordinary, A'aesyah purging like crazy sampai meleleh-leleh kena bedsheet, sarung bantal, selimut, comforter...

Nearly 4 times I had to change her and at the 4 time up to a point when I had time to sit down and pakaikan pampers Syasya (for the God knows how many times sebab dia purging every 1 hour) did I notice how tired I am...and then I broke down real hard sampai Syasya pun tak jadi nak ngangis panjang.

Harapnya today is better than yesterday :(

Friday, August 13, 2010

Evil does not have a new name

Secrect Recipe's Strawberry Marshmellow Cheese Cake - I took 4 small spoons just so I could BREATHE in peace.

I knew I was playing with fire.


Evil seen here top left corner on a white plate

But it caught me by surprised.


*the cutoff BSP reading for after food is 4.0 to 6.7mmo/l, 2 hours after consumption.


Wednesday, August 11, 2010

I shall miss Ramadhan

Macam sejarah berulang masa melahirkan A'aesyah. Pantang dalam bulan puasa. Tapi kali ni sebab kena cucuk insulin. Haruslah kena marah awal2 dengan dietitian sebab nak puasa.

‘‘Berkemungkinan doktor menasihati agar anda tidak berpuasa sekiranya menghidapi penyakit kencing manis yang memerlukan rawatan insulin, darah tinggi dan juga mengalami permasalahan dengan sistem pencernaan terutamanya loya dan muntah semasa awal mengandung.

‘‘Prinsip pemakanan yang betul penting semasa mengandung, tidak kira sama ada di bulan Ramadan ataupun tidak,’’ kata Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. Shah Reza Johan Noor.



So nk cakap camne lagi kan. Kalau nk jugak kena dok spital macam hari tu, kena monitor constantly sampai jari-jari semua dari sengal jadi kebas kena cucuk nak ambik bacaan.

Tapi hari ini ada berita gembira. Dah boleh makan nasi :D Tapi kena herba ponni taj mahal. Ambik BSP lepas 2 jam makan tengahari tadi 5.5m/moL je. Tak lah jadi ITALIAN RABBIT asyik makan pasta dan wholegrain atau oat dgn lauk.



Atau asyik melantak ikan dory bakar je...


Atau bubur Oat....


Atau capati


Yang penting sekarang ada alternatif :)

Sunday, August 08, 2010

Bersyukur and NEVER complain.

..and she's only 3 years old, hampir sebaya A'aesyah.

Mommy A'aesyah complain je kalo rasa soreness tiap2 minggu...tp Daisy relek jerk uhukuhuhuk



Gestasi Diabetes Mellitus Part 2 : Cucuk...jangan tak Cucuk!

sambungan dari posting sebelumnya...

Keluar sahaja dari bilik doktor pagi berikutnya, saya beritahu suami.

"I kena masuk hospital. Diaorang refer to emergency unit PPUM"

Saya tahu, suami tak suka mendengar berita yang saya sampaikan. Maklum sudah berapa kali saya masuk wad sejak melahirkan A'aesyah.

Tapi saya sebenarnya lebih risau memikirkan saya terpaksa menyusahkan ibu dan ayah lagi. Saya tak pasti berapa lama saya akan masuk wad.

Kerana kesilapan teknikal saya tak jadi masuk wad hari itu juga. Malas saya nak ingat semula kejadian di Triange PPUM. Yang saya pasti, dari maklumat yg diterima dari outpatient, memang salah SN lelaki tu. Eee geram!

PPUM tak la seteruk yg disangkakan. Saya ditempatkan di bilik yg punya 2 katil sahaja. Saat itu saya hanya ingat anak-anak.



Bermulalah adegan mencocok jari saya utk alat glucometer selama 7 kali sehari

1x selepas bangun tidor - puasa
1x 2 jam selepas makan pagi
1x sebelum makan tengahari
1x 2 jam selepas makan tengahari
1x sebelum makan malam
1x 2 jam selepas makan malam
1x sebelum tidor

Hari kedua jari saya sudah sengal, pedih dan kebas, tapi terpaksa saya harungi juga.

Hari kedua juga saya jumpa Dietician dan Nurse Diabetik.

Dietician mengajar perincian pemakanan saya. Pengurusan pemakanan GDM sangat ketat dan dibahagikan kepada berikut

Jumlah keseluruhan 12-13 porsi (portion) karbohidrat

Sarapan
45g atau 3 porsi karbohidrat

Snek pagi
15g atau 1 porsi karbohidrat

Tengahri
45g atau 3 porsi karbohidrat

Snek petang
15g atau 1 porsi karbohidrat

Makan Malam
45g atau 3 porsi karbohidrat

Sebelum tidor
15g atau 1 porsi karbohidrat

*adalah lebih 1 porsi karbohidrat boleh ditambah dimana2 snek.

Ini untuk memastikan saya mendapat kalori yg cukup (2,000 - 2,500 kcal) untuk tumbesaran bagi dan mengurangkan risiko macrosomia (bayi terlalu besar utk umur gestasi atau big baby syndrome)

...bersambung



Thursday, August 05, 2010

Gestasi Diabetes Mellitus Part 1 : Selamat Tinggal Nasi Lemak

Posting hari ini balik pada bahasa melayu. Eeeek...kenapa?

Mungkin sebab nak rasa close pada para pembaca yang tergoogle dan jumpa posting tentang pregnancy dan GDM atau Gestasi Diabetes Mellitus semasa hamil..atau para pembaca tetap yang memang ingin tahu dengan lebih lanjut.

Posting yang ini memang dah lama tertunggak. GDM masa mengandung memang lebih pada emotional strain dr physical..percayalah. Baik pada DH baik pada diri I sendiri.

So sekarang rasa diri dah stabil sikit dari segala kekalutan ni...baru ada mood nak bercerita

Segalanya bermula bila Jururawat Masyarakat Klinik Medan Maju Jaya menelefon saya pada 18 Jun. Saya sudah menjangka keputusan yang tidak berpihak pada saya.

Kandungan gula/glucose selepas MGTT di dalam darah adalah 9.1.

Nurse suruh buat buat 4bsp (blood sugar profile) secepat mungkin.

DH kena pergi outstation Ahad tu ke Sarawak. Ni lah yg saya kata keadaan menjadi gawat secara emotional. Abah dan Mama sy jadi mangsa terpaksa. Terpaksa tangguh kepulangan mereka dari Perak melawat adik Ipar yg juga mengandung.

Jururawat Masyarakat tu kata saya kena ambik BSP macam ni

1x selepas puasa malam (lepas pukul 10malam tak leh makan)

1x 2 jam lepas makan sarapan

1x 2 jam lepas makan tengahari

1x 2 jam lepas makan malam

Yg lecehnya, klinik tutup pukul 5petang jadi obviously yg 1x 2 jam lepas makan malam kena buat kat luar.

So Isnin tu, lepas hantar Aliya, Abah hantar saya ke klinik. 7.15pagi dah terpacak kat depan klinik. Mama terpaksa baby sit A'aesyah. Tau aja lah kalau dah di klinik ni, tunggu dan tunggu. Lepas ke bilik khas, nurse explain sikit2 dan tukar sticker kat buku pink tu. Rasa cam naik pangkat pulak.

Dia cucuk tangan sikit ambik darah dan buat bacaan kat glucometer. Lepas tu dia catit.

Dia ulang balik arahan Jururawat Masyarakat yg telefon saya sebelum tu. Saya ambik keputusan bacaan 3 dan 4 saya nak buat kt klinik panel suami.

Lepas tu, saya sarapan pada 8.30pagi. Bawak bekal sandwich sebab takut nak makan yg lelain. Melepaslah nasi lemak yg sedap kt depan klinik tu.

Nak tunggu dari 8.30pagi sampai 10.30 pagi tu seksa ya amat. Saya sampai tertidur di suatu sudut ruang menunggu yg agak terpencil sikit. Orang mesti ingat saya ni tak betul.

Jam 10pagi saya telefon Abah bagitau dia boleh ambik saya. Selepas ambik bacaan ke2 saya dah tak sabar nak balik.

Esoknya saya harus ke klinik itu balik berjumpa dengan doktor dan bawak buku pink yang tercatat keputusan 4bsp saya.

...bersambung


Monday, August 02, 2010

Confinement

Yeah I know...not in another 5 more months right?
But still, helps to prepare.

Actually I accidentally found myself preparing for confinement especially food until recently due to my RLS.

So I googled for a few stuff under Chinese Herbal Medicine (knowingly my own body works better with au naturel) and since I cant take any banana or liver, I found out that Chinese Red Dates, Longans and Ginger Tea might help with the intake of IRON and POTASSIUM.



And true enough, had very good night sleep for a few days now.

There are a few recipes I love to follow and I found out that its good for nausea during the first trimester as well (now why havent I found this out earlier).

The later is a drink for confinement

Recipe 1

Recipe 2

There is also a website dedicated on Chinese Confinement Food database as well, so I'm gonna try my hands on cooking them once I deliver. Here are some I found googling after reading the articles there.

Stir Fried Fish with Ginger and Spring Onions

Ginger and Chicken Stir Fry 

Eh no confinement lady aa? - Unfortunately Aliya will be schooling here so Mom might take Syasya back to her hometown so I can cater for both Aliya and the new baby.

Scary thought...but will survive.

Sunday, August 01, 2010

Restless in the Leg

I'm suppose to be asleep at this hour...but the RLS is keeping me awake. Its hard to sleep and stay still. You know what I wanna do right now? Put my legs under the hot shower and scorch it. Yes you read me right - scorch IT. Heat helps and I'm running out of mentol rubs...

Which is why you MUST never ever do your mother wrong. The things I go through every pregnancy leaves me with regret at my own sins towards my mother. And Allah bless my Mama for every time I seek forgiveness, she says I have forgiven you a long time ago for all your sins...

Who will not die happy if your own mother says that everytime you tell her you repent for all those "lost" times with her.

But RLS is commonly associated with Type 2 Diabetes. I also found a forum thread that said Hypoglycemia can cause RLS to worsen in pregnancy...
OK that figures.

I havent been updating my progress with the Gestational Diabetes yet...
again my leg is killing me...later..maybe when I am "sober"

About Me

Farah Rahim is the co founder of the REAL FOOD movement in Malaysia under the local support group called "HOMEMADE - Air Tangan Ibu" as well as an advocate of managing asthma, allergies and eczema naturally via NaturalAAE. She's the official Malaysia's ambasador of Jamie's Food Revolution. When not an activist she's a Stay at Home Mom to 3 girls who loves nothing but good ol' homecooked meals.